Provozuje:
Juris Real Estate

Jaká existuje životní úroveň v ČR?

Vývoj výše průměrného měsíčního příjmu domácností českých zaměstnanců za poslední dvě dekády, procentní nárůst příjmů domácností seniorů nebo za co domácnosti nejvíce utrácely včetně bydlení či informace o tom, jak spoří či byly zadluženy.

Jaká existuje životní úroveň v ČR?

autor. JURIS REAL

Vývoj výše průměrného měsíčního příjmu domácností českých zaměstnanců za poslední dvě dekády, procentní nárůst příjmů domácností seniorů nebo za co domácnosti nejvíce utrácely včetně bydlení či informace o tom, jak spoří či byly zadluženy.

To vše najdete v publikaci nazvané Vývoj vybraných ukazatelů životní úrovně v České republice v letech 1993 - 2013, kterou vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Průměrný měsíční příjem domácností zaměstnanců se v letech 1993 - 2013 zvýšil téměř čtyřnásobně, ze 3 571 na 13 244 korun na jednoho jejího člena.

Domácnosti důchodců zaznamenaly větší procentní nárůst, když jejich průměrný měsíční příjem na osobu byl v roce 2013 o více než 9 tisíc korun vyšší a činil 12 128 korun.

K čemu dále došli statistici?

•průměrná měsíční mzda zaměstnance v národním hospodářství (na přepočtené počty) se zvýšila od roku 2000 téměř dvojnásobně na 25 078 korun (v metodicky srovnatelném období index 2013/2000: nominální 189,7 %, reálný 138,5 %)

•průměrná měsíční výše starobního důchodu vzrostla z 2 734 korun v roce 1993 na 10 962 korun v roce 2013, tj. čtyřikrát,

•index spotřebitelských cen 2013/1993 dosáhl 275,4 %, přičemž nejvyšší byl vzestup cen v letech 1993 - 1998; největší podíl na růstu cen pro domácnosti měly ve sledovaných letech bydlení a výživa, což zasáhlo nejvíce domácnosti důchodců

•v roce 2013 vydal člen zaměstnanecké domácnosti za nákup zboží a služeb průměrně za měsíc 11 398 korun, což představovalo navýšení proti roku 1993 o 8 024 korun. Celkově ale přírůstek výdajů za celé období zaostal za přírůstkem měsíčních příjmů

•z dostupných dat ČNB vyplynulo, že vklady domácností vzrostly z 361,9 miliard korun v roce 1993 na 1 812,2 miliardy korun v roce 2013 - tedy pětinásobně

•zadluženost českých domácností u bank vzrostla z 114,8 miliard korun v roce 1993 na 1 182,8 miliardy korun v roce 2013, což znamená více než desetinásobný přírůstek, přičemž zcela převažovaly korunové půjčky (od roku 2000 zejména hypoteční a jiné úvěry na bydlení).

V publikaci lze dohledat také vývoj a podrobnější struktury příjmů a výdajů domácností, mezd, úvěrů a úspor. Při zpracování se vycházelo především z dat Českého statistického úřadu, včetně zařazení nejaktuálnějších údajů ze šetření Příjmy a životní podmínky domácností a byly také použity údaje České národní banky o zadluženosti a úsporách českých domácností.

Nechybí ani přehledy o vývoji životního a existenčního minima a minimální mzdy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»