Provozuje:
Juris Real Estate

Jaká část nákupů bydlení se využívá na úvěr?

Mezi méně probádané aspekty realitního trhu patří otázka, do jaké míry financují české domácnosti své nákupy bytů a domů na úvěr – tedy jaký je podíl „Ú/N“ mezi hodnotou úvěrů a hodnotou nákupů.

Jaká část nákupů bydlení se využívá na úvěr?

autor. JURIS REAL (Zdroj: Hypoindex)

Mezi méně probádané aspekty realitního trhu patří otázka, do jaké míry financují české domácnosti své nákupy bytů a domů na úvěr – tedy jaký je podíl „Ú/N“ mezi hodnotou úvěrů a hodnotou nákupů.

Developeři výši podílu Ú/N u svých klientů často alespoň zhruba znají. Podíl za celý trh jim tak může dát zajímavé srovnání. Hypoteční bankéře může podíl Ú/N zajímat jako indikace, jaký je ještě prostor pro růst hypoték a dalších úvěrů na bydlení. Bez zajímavosti není podíl Ú/N ani pro centrální banku v její roli pečovatelky o finanční stabilitu: rostoucí hodnota podílu může znamenat např. růst rizika realitní bubliny.

Zkusme tedy provést aspoň velmi hrubý odhad. Získat hodnotu čitatele Ú je triviální: ČNB nabízí data ohledně nových úvěrů na bydlení pokrývající období od roku 2014. Je ovšem třeba se zaměřit pouze na tzv. čisté nové úvěry, poněvadž refinancování nás nezajímá. Odhad hodnoty jmenovatele N je výrazně složitější (zde bych rád poděkoval za velmi vstřícnou konzultaci příslušným pracovníkům ČSÚ). V zásadě je třeba z hlubin soustavy národních účtů "vykutat" a sečíst údaje o nákupech nových a použitých fixních aktiv a půdy; pozor, nákupem nového aktiva se rozumí také modernizace už existujícího obydlí. Tyto údaje jsou v současnosti k dispozici do roku 2016, novější vývoj je třeba odhadovat z celkového objemu investic domácností do obydlí. Údaje je také dobré očistit o jejich velmi silnou sezonnost. A jaký je základní výsledek? V posledních zhruba pěti letech financovaly české domácnosti úvěrem v průměru asi 40 procent svých nákupů bydlení (ať již existujícího nebo zbrusu nového včetně modernizací). Podíl nejprve poměrně rychle rostl z necelých 30 procent na začátku roku 2014 na maximum 45 procent na konci let 2016 a znovu 2018. Pod 30 procent se skokově vrátil na počátku letoška, ale ve druhém letošním čtvrtletí už zase povyskočil k 35 procentům.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»