Provozuje:
Juris Real Estate

Jak to tedy dopadne s privatizací bytů ve druhé městské části?

Před několika měsíci jsme informovali na našich stránkách o privatizaci bytů na Praze 2. V dnešní aktualitě se k tomuto tématu proto opětovně vracíme.

Jak to tedy dopadne s privatizací bytů ve druhé městské části?

Před několika měsíci jsme informovali na našich stránkách o privatizaci bytů na Praze 2. V dnešní aktualitě se k tomuto tématu proto opětovně vracíme.

autor. JURIS REAL

Praha 2 očekává z prodeje bytů miliardy.

Privatizace bytů v Praze 2 se zasekla už dávno a toto téma hrálo důležitou roli před loňskými komunálními volbami. Necelý rok po nich prosadila koalice ODS, ČSSD a SZ spolu s opoziční TOP 09 nová pravidla. Lidé budou moci koupit „svůj“ byt se slevou až 35 procent, odhady však budou vycházet z ceny v čase a místě obvyklé pro neobsazený byt. Zastupitelé Prahy 2 v úterý schválili i seznam 126 domů, které se mají prodat, a to buď celé družstvům, nebo po bytech jednotlivým zájemcům. „Nebudeme nikomu vnucovat ten či onen způsob, lidé se sami rozhodnou,“ řekl starosta Jiří Paluska (ODS). Sleva má být vázána na závazek, že lidé byt deset let neprodají dále, a na včasnou platbu. Celkem jde o více než dva tisíce bytů, mnohé ovšem obývají jen senioři. V předchozích privatizačních vlnách se nikdy neprodávalo více než sto domů najednou, ceny ale byly výrazně nižší. Podle Palusky však už privatizaci jako nástroji ekonomické transformace odzvonilo. „Slovo privatizace pokládám už za anachronismus,“ uvedl starosta. O podmínkách prodeje jednala koalice s opozičními Občany za spokojené bydlení (OSB) celé léto. OSB trvali na tom, aby znalecké posudky zohlednily, že obecní byty obývají lidé s dekretem na neurčito. Vedení radnice argumentovalo novým zněním občanského zákoníku, který má začít platit 1. listopadu (pozn. autora nabýt účinnosti). Podle předsedy zastupitelů OSB Petra Hejny zákoník lidem jejich smlouvy nesebere, změní se jen ustanovení, podle něhož oprávnění dědicové původního nájemníka získají dekret jen na dva roky. Praha 2 si chce ponechat také domy, v nichž jsou tzv. malometrážní byty, prodávají se tedy podle místostarosty Jana Pecha (ČSSD) jen byty velké. „Budeme tak moci realizovat svoji sociální politiku,“ řekl Právu Pech. Podle Hejny však radnice pro sociální účely použila za posledních 3, 5 roku jen 128 bytů. „I kdyby se teď prodala polovina bytů, které městská část má, zbude jí těch malometrážních 1 500,“ řekl Hejna. Paluska odhadl, že zájem bude až o dvě třetiny nabízených bytů. Radnice by tak měla získat několik miliard korun, hodlá je uložit na zvláštní účet. Prodej domů a bytů začne výběrovými řízeními na advokátní kanceláře, které cenu nemovitostí odhadnou. Ceny, z nichž by se vypočítávala sleva, by se prý mohly pohybovat kolem 40 tisíc korun za metr čtvereční. „Z naší ankety mezi nájemníky vyšlo, že při ceně nad 20 tisíc korun bude mít zájem méně než polovina, při ceně 25 tisíc korun za metr čtvereční jen 15 procent z nich,“ řekl Právu Hejna. OSB hlasovali proti novým zásadám prodeje. Opoziční TOP 09 návrh podpořila s tím, že by se obecní byty neměly prodávat jejich nájemníkům pod cenou, ačkoli tomu tak v předchozích privatizačních vlnách bylo (Janiš, P. Praha 2 očekává z prodeje bytů miliardy. deník Právo dne 15. 9. 2011, s. 10).

Praha 2 chce nájemníkům prodat více než 2 000 bytů.

Z pražských čtvrtí – Lidé mohou získat slevu 35 procent.

Z nájemníků, kteří žijí v bytech radnice druhé městské části, se možná v brzké době stanou jejich majitelé. Úřad chce totiž nabídnout k prodeji 2 200 bytů ze svého majetku. Podle radní Kateřiny Jechové (SZ) už je nepotřebuje. O které byty půjde, zatím není jasné. Seznam podle Jechové ještě není veřejný. „Až bude ověřen zápis z jednání zastupitelstva, bude ten dokument přístupný“, slíbila radní.

Cenu stanoví znalci, radnice pak nabídne slevu.

Rozhodnuto není ani to, za jakou cenu městská část byty nabídne. „Každý byt bude před prodejem posouzen odhadcem a cena vznikne právě na základě posudku. Z ní budou mít nájemníci nárok na slevu,“ řekla Jechová. Lidem, kteří se zavážou, že nemovitost deset let neprodají, radnice sleví 35 procent z kupní ceny. Privatizace se bude týkat 126 domů. Z prodeje byly předem vyloučeny budovy, ve kterých je více než 30 procent malometrážních bytů. Ty si chce radnice nechat pro sociálně slabší nájemníky. V nejbližších týdnech bude městská část mezi obyvateli bytů ověřovat, zda mají o koupi zájem. V případě, že se na nákupu shodne alespoň 80 procent z nich, prodá úřad celý dům. V opačném případě bude privatizovat celé byty.

Za získané peníze by úřad mohl nakoupit další majetek.

Vedení radnice však za svůj plán sklidilo kritiku. Prosadilo totiž, že se byty nebudou prodávat zastupitelům. Ve sboru přitom sedí zástupci strany OSB (Občané za spokojené bydlení), jež vznikla právě z nájemníků, kteří usilovali o prodej městských bytů. Prodejem bytového fondu by radnice mohla získat miliardy korun. „Moje představa je, že bychom část použili k nákupu jiného majetku,“ zmínil starosta městské části Jan Paluska (ODS). Úřad by podle něho měl odkoupit například stavby v parcích, které v tuto chvíli vlastní soukromníci. O použití těchto peněz však bude muset rozhodnout rada a v případě vyšších investic i zastupitelstvo Prahy 2 (Brendlová, E. Praha 2 chce nájemníkům prodat více než 2 000 bytů. deník Právo dne 19. 9. 2011, s. B3).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»