Provozuje:
Juris Real Estate

Jak to bude s odkupem bytů v Písnici?

Nájemníci se bouří. Kauzu sledujeme!

Jak to bude s odkupem bytů v Písnici?

autor. JURIS REAL

Nájemníci se bouří. Kauzu sledujeme!

O písnické sídliště ČEZ se totiž poperou miliardáři, nové metro tamní byty významně zhodnotí

Tendr energetické skupiny ČEZ na prodej sídliště v Praze-Písnici láká nejtěžší váhy tuzemského byznysu. Navzdory faktu, že nájemníci se proti prodeji bouří.

Podle informací deníku E15 nabídku připravuje třetí nejbohatší Čech Radovan Vítek stejně jako další miliardáři Pavel Tykač, Karel Komárek a Václav Skala. Kupec si bude muset připravit sumu v řádu miliard korun.

„O tomto projektu víme, díváme se na něj a účast zvažujeme,“ řekla Dana Dvořáková, mluvčí skupiny KKCG Karla Komárka. Nějakou formu účasti v soutěži řeší rovněž uhelný magnát Pavel Tykač, sdělil jeho tiskový zástupce Jan Chudomel. Do hry hodlá promluvit s případným investičním partnerem v zádech rovněž realitní byznysmen Jiří Pokorný z developerské společnosti Satpo. Kdo všechno nakonec nabídky podá, se uvidí na konci roku. „Výběrové řízení probíhá a dle podmínek bude ukončeno v prosinci,“ informoval Jan Sachr, ředitel realitní společnosti Naxos, která tendr organizuje. Investory nemovitosti energetiků lákají, větší balíky nájemních bytů se na trhu v České republice neobjevují. „Prodeje bytových portfolií jsou neobvyklé. Zpravidla jde o mimořádnou situaci, kdy společnosti, v tomto případě ČEZ, řeší historické majetky, které nepotřebují ke svému podnikání,“ komentoval tendr advokát Petr Novotný ze společnosti Vilímková Dudák & Partners. Písnice láká i tím, že tam po dokončení bude konečná trasy metra D. „Díky metru lze reálně předpokládat nárůst cen bytů v lokalitě o deset až patnáct procent,“ uvedl analytik developerského trhu František Brož. Byt, který tam má aktuálně hodnotu 2,4 milionu korun, se po výstavbě metra může prodat až za 2,8 milionu.

Kromě 739 bytů v Písnici a třiatřiceti jednotek ve Vršovicích prodává ČEZ v Písnici rovněž tamní obchodní centrum. Byty a obchody se prodávají zvlášť.

Podle některých názorů je však možné, že ČEZ dá přednost zájemci, který si vezme vše, a navíc má s provozem takových portfolií zkušenosti. Mezi potenciálními uchazeči o nemovitosti vyniká velkými majetky v retailu i bytech hlavně CPI Radovana Vítka.

V obou segmentech má zájmy též Skalova PSN. ČEZ bude nabídky hodnotit hlavně podle ceny. Jen kdyby byly síly vyrovnané, přihlédne ještě k dalším kritériím. Například k tomu, jestli se zájemce dobrovolně zaváže, že byty v budoucnu nabídne přednostně ke koupi nájemníkům. Právě to se stalo dlouholetým problémem mezi současným majitelem a nájemníky. Kořeny sporu jsou v roce 2003. Tehdy skupina obyvatelům nabídla byty ke koupi. Pak ale dostala nevyžádanou nabídku od soukromého investora za vyšší cenu. ČEZ prodej nájemníkům zastavil, ti se však bránili u soudů. Pře nakonec prohráli.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»