Provozuje:
Juris Real Estate

Jak to bude s DPH u bytů?

Dnešní aktualita o nemovitostech bude de facto z problematiky finančního práva. U nás se dozvíte více!

Jak to bude s DPH u bytů?

Dnešní aktualita o nemovitostech bude de facto z problematiky finančního práva. U nás se dozvíte více!

autor. JURIS REAL

Tisíce nových bytů v Praze by měly zlevnit. Stát nechce daň.

Nové byty, které se developerovi nepodařilo prodat tři roky, jsou osvobozeny od DPH. Ta dnes činí 10 procent. Odborníci radí, aby lidé smlouvali o snížení ceny o sazbu DPH. Ovšem úspěšní být nemusí.

V souvislosti s plánovaným zvýšením DPH se nyní hodně mluví o zdražení bytů v nově postavených domech. Ale podle společnosti Ekospol by naopak nové byty měly zlevnit. Jedná se však pouze o takzvané "ležáky" - tedy byty, které se investorům nepodařilo prodat více než tři roky. V metropoli je nyní podle Ekospolu více než dva tisíce neprodaných bytů v projektech s více než padesáti byty. "Přibližně 10 procent z nich pak bylo zkolaudováno již v roce 2008 či dříve," uvádí ředitel Ekospolu Evžen Korec. Podle Marcela Sourala z developerské společnosti Trigema je v Praze těchto neprodaných bytů dokonce 2 700. Vychází totiž z analýzy, která počítá i s menšími projekty. Skokové zlevnění dlouho neprodejných ležáků v pražských novostavbách z období realitního boomu by podle aktuálně platných daňových zákonů mohlo přijít co nevidět. "Zákon totiž hovoří jasně - developer odvádí DPH pouze z novostaveb, které prodá do tří let od kolaudace," upozorňuje Korec. Zlevnění by tedy mělo dosáhnout přibližně 10 procent z prodejní ceny bytu. Tolik je totiž rozdíl cen s aktuální DPH a bez ní.

Ekospol: O cenu sníženou o DPH smlouvejte.

"Lidem, kteří uvažují o koupi bytu v takovém dlouhodobě neprodejném dokončeném projektu, bych poradil pravidelně sledovat ceníky bytů, " říká Milan Jankovský z marketingového oddělení Ekospolu. "Pokud po třech letech od kolaudace nedojde ke zlevnění bytu o částku odpovídající odvedené DPH, řekněte si o tuto slevu," dodává. Otázkou je, do jaké míry je případné zlevnění dokončených ležáků pouze hrou teorie a do jaké míry se skutečně promítne do praxe. Na konečné ceně bytu se projeví i fakt, zda investor stavbu financuje výhradně ze své kapsy, nebo si půjčí od banky. Z půjčených peněz totiž plynou úroky, které musí developer bankám zaplatit. Těmito dodatečnými náklady se tak případné snížení DPH fakticky smazává. Všechny výše popsané důvody vedou k tomu, že řada developerů již dlouho neprodané byty ani zlevnit nemůže, pokud nechce skončit ve ztrátě. Ovšem podle ministerstva financí je možné zlevnění ležáku ovlivněno ještě jedním faktorem. "Developer, jako plátce DPH, totiž nesmí během stavby uplatnit nárok na odpočet daně z ceny stavebních prací a materiálu," uvedla mluvčí ministerstva Veronika Lukášová. To znamená, že by mu stát nesměl daň z práce a materiálu odpustit. Pokud se tak stane a developer po třech letech byt prodá bez DPH, musí již tuto odečtenou daň státu dodatečně doplatit. Oslovené developerské společnosti buď již všechny starší byty prodaly, nebo právě z výše uvedených důvodů o skokovém zlevnění ležáků zatím neuvažují. Chtějí totiž zákazníky nalákat jiným způsobem. Důvodem, proč jsou takové byty stále neprodejné, je jejich vysoká "předkrizová" cena. Díky nynějšímu poklesu cen stavebních prací jsou nově postavené byty v průměru o 30 procent levnější než ty z období realitního boomu (Švec, P. Tisíce nových bytů v Praze by měly zlevnit. Stát nechce daň. Mladá fronta DNES, příloha Praha, s. B1).

V Praze je až 2 700 neprodejných "ležáků".

Současná sazba DPH = 10 %

Na konci roku vláda plánuje zvýšit DPH na 17, 5 %. Tím se čeká vyšší zájem mezi lidmi, kteří si chtějí nové bydlení pořídit ještě s nižší sazbou daně. Investoři to nazývají "developerským šrotovným".

Plánovaná sazba DPH = 17, 5 %

Podle odborníků zájem o nové byty výrazně poklesne. Nastane "developerská doba ledová".

Sazba DPH z bytů neprodaných více než 3 roky = 0 %

Podle zákona jsou však neprodané byty zkolaudované před třemi a více lety od DPH osvobozeny. Proto by si měli zájemci o sníženou cenu říct. Zlevnění by mělo dosáhnout přibližně 10 % z prodejní ceny bytu. Tolik je totiž rozdíl cen s aktuálním DPH a bez něj.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»