Provozuje:
Juris Real Estate

Jak si má věřitel vybrat soudního exekutora?

Před podáním exekučního návrhu stojí věřitel před zásadním problémem, kterého soudního exekutora si má vybrat.

Jak si má věřitel vybrat soudního exekutora?

autor. JURIS REAL

Před podáním exekučního návrhu stojí věřitel před zásadním problémem, kterého soudního exekutora si má vybrat.

V hlavě se mu honí např. myšlenka, zda-li to má být exekutorský úřad nejbliž věřiteli, nebo úřad blízko bydliště dlužníka.

Bude lepší úřad velký, který má dostatečnou kapacitu a možnosti, nebo se případu bude spíše věnovat malý exekutorský úřad? Má se podívat do novin, o kom se píše? Nebude lepší zkusit štěstí v internetových diskusích a vybrat ten úřad, který je podle dlužníků nejdrsnější, nebo má naopak zvolit toho, o němž věřitelé hlásají, že je nejefektivnější nebo ten, který s věřitelem bude dobře komunikovat?

Někdo dobře s klienty komunikuje, někdo dobře vymáhá, na někoho je moc stížností, jiný podle věřitelů nic nedělá. To první poznáte hned, to druhé vyhodnotíte spíše po několika proběhlých exekucích u stejného úřadu. Proto při výběru exekutora dejte v první řadě na doporučení vašich známých, s kým byli, nebo naopak nebyli spokojeni. Jestliže zkusíte hledat na vlastní pěst, zkuste níže uvedený postup.

V každém případě je jisté, že za téměř dvanáctiletou existenci exekutorských úřadů u nás se výsledky v efektivitě vymáhání výrazně liší. Je tedy logické, že ve věřitelově zájmu bude najít ke spolupráci takového exekutora, který pro úspěšné vymožení pohledávky provede maximum a v očekávané míře věřitelovi přinese peníze zpět. Před podáním exekučního návrhu můžete konkrétní exekutorský úřad kontaktovat, probrat vám známou situaci dlužníka a domluvit si podmínky spolupráce, týkající se např. způsobu komunikace mezi vámi a exekutorem v průběhu exekuce, výše zálohy na exekuci a smluvní odměny, předávání informací o majetku dlužníka exekutorovi apod.

Již tento způsob komunikace s kanceláří exekutora vám hodně napoví. Současně se informujte, zda exekutor provádí i fyzické zabavování a dražby movitých věcí, které mohou vaši šanci na vymožení pohledávky zvýšit v případě, že vymáhání z kanceláře nebude úspěšné. Ne každá exekuce je úspěšná, neboť kde nic není, ani exekutor nebere. Proto se v neposlední řadě ptejte, na možnost smluvní úpravy maximální výše úhrady nákadů exekutora v případě bezvýslednosti exekuce (s využitím Vrána, T. Podle čeho si vybrat exekutora. Komerční příloha Hospodářských novin-Řešení závazků a pohledávek, dne 30. 4. 2013, s. VI.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»