Provozuje:
Juris Real Estate

Jak se mění podmínky nájmu bytu při změně vlastníka bytu?

V průběhu vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem může logicky dojít k prodeji či darování pronajatého bytu. Tato situace je pak v aplikační praxi naprosto normální (či běžná).

Jak se mění podmínky nájmu bytu při změně vlastníka bytu?

autor. JURIS REAL

V průběhu vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem může logicky dojít k prodeji či darování pronajatého bytu. Tato situace je pak v aplikační praxi naprosto normální (či běžná).

Avšak tato okolnost sama o sobě neznamená, že nájem bytu skončí a nájemce bude muset pronajatý byt opustit. Změnit se ale mohou některé podmínky nájmu.

Pro nového pronajímatele "tak např." nejsou právně závazná ustanovení smlouvy, která si nájemce s původním vlastníkem bytu (de iure pronajímatelem) sjednali nad rámec zákona.

Pronajímatel má samozřejmě po celou dobu trvání nájmu právo byt prodat nebo darovat.

Při prodeji či darování bytu však nájem nezaniká a práva a povinnosti pronajímatele přechází na nového vlastníka bytu. Jestliže je nájem bytu např. sjednán na dobu určitou, tak skončí k datu uvedenému ve smlouvě, pokud tedy nedojde k jeho prodloužení. Jestliže nájemní smlouva nadále trvá, může být nájem bytu po změně pronajímatele ukončen pouze dohodou anebo výpovědí. K výpovědi je však zapotřebí, aby existoval některý z výpovědních důvodů uvedených v občanském zákoníku. Pokud si pronajímatel s nájemcem nesjednali delší výpovědní dobu, tak činí tři měsíce a běží od prvního dne kalendářního měsíce následujícího poté, co výpověď došla nájemci. Kratší než zákonem stanovenou tříměsíční výpovědní dobu si pronajímatel s nájemcem nesmí sjednat. Pronajímatel může při změně vlastnictví smlouvu vypovědět také tehdy, pokud nájemce v bytě nebydlí, což vyplývá z občanského zákoníku a potvrzují to i soudy. Má se za to, že nájemce v bytě nebydlí, pokud fakticky žije jinde a byt vůbec neužívá, případně pokud v bytě bydlí pouze podnájemce. V takovém případě může nový pronajímatel dát nájemci výpověď do tří měsíců od okamžiku, co se dozvěděl nebo mohl dozvědět, kdo je nájemcem a že v bytě nebydlí.

Po změně vlastnictví bytu platí, že pro pronajímatele nejsou právně závazná ta ustanovení smlouvy, která si nájemce a původní pronajímatel sjednali nad rámec zákona. Právně závazná by byla jen v případě, že by se o nich nový vlastník měl možnost dozvědět. Nájemní smlouvu je možné vložit do katastru nemovitostí. Pak budou ustanovení smlouvy nad rámec zákona pro nového pronajímatele závazná vždy, protože měl možnost seznámit se s nájemní smlouvou již před koupí bytu. Takovými ustanoveními nad rámec právního předpisu jsou např. povinnosti pronajímatele přesahující provádění zákonem vymezené údržby a oprav v bytě, ve smlouvě daný souhlas pronajímatele se změnami v bytě nebo souhlas s podnájmem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»