Provozuje:
Juris Real Estate

Jak nepřijít o nemovitost v exekuci?

Delší výpadek příjmu může vést k neschopnosti splácet hypotéku, půjčku či úvěr a může hrozit exekuce; v České republice počet exekucí v posledních letech stále stoupá.

Jak nepřijít o nemovitost v exekuci?

autor. JURIS REAL

Delší výpadek příjmu může vést k neschopnosti splácet hypotéku, půjčku či úvěr a může hrozit exekuce; v České republice počet exekucí v posledních letech stále stoupá.

Řešením může být prodej nemovitosti ještě před exekucí, který přinese finance na splacení dluhu.

K hypotéce je dobré si sjednat pojištění schopnosti splácet.

Půjčky jsou stále dostupnější a bere si je čím dál větší počet lidí. V některých případech se pak stává, že splácení je nad jejich síly a dostávají se do problémů.

Důkazem je stále narůstající počet exekucí, při kterých dlužník může přijít o movitý i nemovitý majetek.

„I přesto, že Senát právě projednává novelu exekučního řádu, která by mohla přinést pevně daný plán zabavování věcí, ve kterém by nemovitosti měly přijít na řadu až v posledním kroku, doporučujeme nastalou situaci řešit v předstihu a pokusit se nemovitost prodat dříve s pomocí zkušeného realitního makléře. Ten zajistí její prodej za co nejvýhodnější cenu. Je zde tedy šance, že za ni dlužník získá více peněz, ze kterých splatí dlužnou částku a v ideálním případě mu zbyde ještě část na pořízení skromnějšího bydlení, nebo pronájmu,“ radí Martin Němeček předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS). Do těžké finanční situace se může dostat každý, a to poměrně snadno. Stačí výpadek příjmu kvůli ztrátě zaměstnání či nemoci nebo velké nečekané výdaje a splácení půjčky či hypotéky je pak velmi obtížné. Schopnost splácet je dnes ovšem možné nechat si pojistit. Pojistka pak představuje pomoc při dlouhodobém výpadku příjmu vlivem pracovní neschopnosti či zranění. Tuto možnost banky a pojišťovny nabízejí k hypotékám a úvěrům a k jejímu uzavření klienty motivují i snížením úrokových sazeb.

V případě nesplácení hrozí exekuce na majetek dlužníka.

Čím vyšší dluh, tím spíše bude zabaven hodnotnější majetek. Exekuce je velmi vážná situace a procesy, které jsou s ní spojeny, je lepší řešit prostřednictvím prověřené neziskové organizace či advokáta.

Pokud se nepodaří exekuci zastavit zaplacením dluhu (jakož i nákladů a odměny soudního exekutora), navrhnou specialisté kroky, které ji pomohou alespoň zmírnit.

Exekutor se zabavením majetku otálet nebude.

Pokud má možnost vydražit nemovitost, nebo rychle zajistit hodnotný majetek, srážet ze mzdy či zabavit finanční aktiva, učiní tak. Jediným východiskem, jak zastavit exekuci, je zaplatit svůj dluh.

Každému exekučnímu řízení zpravidla předchází soudní rozhodnutí, které dává dlužníkovi poslední šanci k zaplacení pohledávky.

Pokud dlužnou částku nezaplatí, je bezpředmětné, aby pohledávku zpochybňoval nebo se vymlouval na to, že neobdržel obsílku a o ničem nevěděl.

Za určitých podmínek je však možné získat odklad exekuce k získání času pro konsolidaci finanční situace. „V návrhu musí dlužník prokázat, že se bez svého zavinění ocitl přechodně v situaci, že by exekuce pro něj či jeho rodinu mohla mít zvlášť nepříznivé následky. Současně nesmí být věřitel odkladem exekuce vážně poškozen,“ upřesňuje Jiří Froněk, ředitel franšízové pobočky RSČS/Fresh Reality. Další možností, jak bojovat s exekucí, je její částečné zastavení. „Pokud se dlužník domnívá, že exekutor zvolil nevhodný způsob exekuce, může podat návrh na částečné zastavení a navrhnout jinou formu, jako například postižení jiného majetku či srážky ze mzdy. Současně může navrhnout odklad exekuce do doby rozhodnutí o částečném zastavení,“ radí Jiří Froněk. V některých velmi výjimečných případech lze požádat o oddlužení. Ani ty však exekuci nezastaví, pouze ji nebude možné provést na majetku spadajícím do majetkové podstaty v insolvenčním řízení. Pokud bude do majetkové podstaty spadat nemovitost, bude následně zpeněžena v rámci insolvenčního řízení (nejčastěji prostřednictvím veřejné dražby).

Dluhové problémy je především vždy nutné řešit včas. Rozhodně není čas otálet a spoléhat se na to, že se situace nějak vyřeší sama.

„Nejúčinnějším způsobem, jak předejít exekuci a neohrozit tak svou nemovitost, je pravidelné splácení všech závazků. A pokud dlužník již nemá finanční prostředky na splátky, měl by zvážit včasný dobrovolný prodej své nemovitosti prostřednictvím realitních odborníků, ze kterého pokryje své dluhy a vyhne se tak hrozbě exekuce,“ doplňuje Jiří Froněk.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»