Provozuje:
Juris Real Estate

JE Dukovany a Temelín dosáhly druhé nejvyšší výroby v historii.

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín zvýšily meziročně výrobu o tři procenta, dosáhly druhé nejvyšší výroby od svého zprovoznění. Do přenosové soustavy dodaly 30,73 terawatthodin (TWh) elektřiny.

JE Dukovany a Temelín dosáhly druhé nejvyšší výroby v historii.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín zvýšily meziročně výrobu o tři procenta, dosáhly druhé nejvyšší výroby od svého zprovoznění. Do přenosové soustavy dodaly 30,73 terawatthodin (TWh) elektřiny.

Téměř tak vyrovnaly dosud rekordní výrobu z roku 2013, kdy oba české jaderné zdroje vyrobily 30,75 terawatthodin energie. ČTK o tom informoval hlavní mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Temelín loni vyrobil 15,86 TWh, Dukovany 14,87 TWh. ČTK to sdělili temelínský mluvčí Marek Sviták a mluvčí Dukovan Jiří Bezděk.

Provozního milníku 30 terawatthodin elektřiny za rok dosáhly české jaderné elektrárny 23. prosince, o osm dní dříve než v předchozím roce.

Od té doby zůstalo v plném provozu pět ze šesti výrobních bloků. V dukovanské druhé výrobní jednotce je nyní odstávka kvůli plánované výměně paliva spojené s kontrolami a investicemi. "Klíčový byl stabilní a spolehlivý provoz a také dobře zvládnuté modernizace v minulých letech. Díky nim od zahájení provozu bezpečně vzrostl výkon našich bloků o přibližně 500 megawatt, tedy jako bychom postavili další blok Dukovan," řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Temelín loni vyrobil 15,86 TWh. Jde o druhou nejvyšší výrobu od spuštění elektrárny v roce 2000. Nejvíc to bylo 16,48 TWh v roce 2017.

"Za loňským výsledkem se skrývá bezpečný provoz se spolehlivostí přes 99 procent, zvládnutí obou odstávek a kvalitní práce našich lidí i dodavatelů," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Loňská výroba odpovídá roční spotřebě českých domácností. Pro letošek naplánoval Temelín dvě dvouměsíční odstávky. V polovině dubna odstaví první blok, ve druhé polovině července druhý blok.

Dukovany v roce 2021 vyrobily téměř 14,87 TWh elektrické energie. Meziročně o 571 megawatthodin energie víc. V Dukovanech byly loni čtyři odstávky pro výměnu paliva.

"I přesto se nám díky zaměstnancům elektrárny i našim dodavatelům podařilo zajistit bezpečný a spolehlivý provoz všech čtyř bloků a dosáhnout čtvrté nejvyšší výroby bezemisní elektrické energie v šestatřicetileté historii provozu elektrárny," prohlásil Roman Havlín, který řídí elektrárnu Dukovany.

Od loňského listopadu je v Dukovanech odstavený druhý blok, což potrvá asi do začátku února. Letos pak ještě budou odstávky kvůli výměně paliva na blocích číslo jedna, tři a čtyři.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»