Provozuje:
Juris Real Estate

Irsko bylo před globální finanční krizí nazýváno keltským tygrem.

Zažilo neskutečný boom a rozvoj národní ekonomiky – v čele se stavebnictvím. Úroky hypoték klesly na rekordní minima… a pak přišel pád.

Irsko bylo před globální finanční krizí nazýváno keltským tygrem.

autor. JURIS REAL

Zažilo neskutečný boom a rozvoj národní ekonomiky – v čele se stavebnictvím. Úroky hypoték klesly na rekordní minima… a pak přišel pád.

V průběhu minulého století jsme byli svědky několika finančních krizí, ať lokálního či světového charakteru. Každá taková hospodářská krize může mít různé příčiny vzniku – příliš uvolněnou monetární politiku, vysokou inflaci, různé spekulační bubliny nebo poptávkové, případně nabídkové šoky. Jedno však mají společné, přichází ve chvíli, kdy by je člověk nejméně očekával, neboť většinou přichází v období dlouhé prosperity a silného ekonomického růstu. Také historické zkušenosti dokazují, že každá expanze je střídána recesí a ne jinak tomu bylo v případě hypoteční krize z roku 2007, která prvotně zasáhla Spojené státy americké a následně v podobě finanční krize celý svět. Růst Irska byl předznamenán v 60. letech minulého století, irská vláda se snažila o přijetí do Evropské unie a v rámci toho začala ustupovat od ochranářské politiky. Později, v 70. letech, začala podporovat zejména exportně zaměřené průmyslové investice a dalším velice důležitým aspektem, byl rozrůstající se terciární sektor služeb se zlepšujícím se vzděláním, především na středoškolské úrovni. Díky impozantnímu tempu hospodářského růstu se Irsku začalo přezdívat keltský tygr. Zajímavé je, že Irsko i přes stále se zvyšující veřejné výdaje a naopak snižující se daňové sazbě dokázalo zachovat veřejný rozpočet v přebytku – vysvětlení můžeme hledat právě v silném hospodářském růstu.

V roce 2007 čekalo irské národní hospodářství degresivní zpomalení, díky nízkému zadlužení země, se předpokládalo, že toto zpomalení nebude nikterak dramatické. Ale už v roce 2008 zasáhla keltského tygra hypoteční krize. S růstem populace a zvyšováním příjmů na počátku století rostly také požadavky na možnost vlastního bydlení. Reakcí na vysokou poptávku byl boom v oblasti stavebnictví, které se tak stalo hnacím motorem irské ekonomiky. Důkazem je především fakt, že zaměstnanost ve stavebnictví v roce 2007 překročila hranici 13 %, což je nejvyšší číslo v rámci zemí OECD. Tato expanze měla také svůj původ v historicky nejnižších hypotečních sazbách, které tradičně přesahovaly hranici 10 % a které spadly o více než polovinu. Ještě před vypuknutím finanční krize však začaly ceny nemovitostí klesat, a stejně tak začala klesat poptávka po nové výstavbě. Lidé s koupí nemovitosti otáleli, protože spekulovali na další pokles a čekali na lepší cenu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»