Provozuje:
Juris Real Estate

Invalidovna není ani po roce blíž k předání památkářům.

Ani po roce po nezdařeném prodeji barokní Invalidovny v pražském Karlíně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) objekt nepřevedl na Národní památkový ústav (NPÚ).

Invalidovna není ani po roce blíž k předání památkářům.

autor. JURIS REAL

Ani po roce po nezdařeném prodeji barokní Invalidovny v pražském Karlíně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) objekt nepřevedl na Národní památkový ústav (NPÚ).

Důvodem jsou podle ÚZSVM nedostatky v dokumentaci, kterou památkáři předložili ohledně dalšího využití památky. NPÚ ale tvrdí, že vše potřebné dodal. Loňská novela zákona ukládá úřadu při převodu majetku na jinou státní instituci podrobně prověřit účelnost takového kroku. "Doposud bohužel NPÚ nepředložil potřebné dokumenty tak, aby je mohl ÚZSVM v souladu s právním předpisem vyhodnotit," sdělil mluvčí majetkového úřadu Radek Ležatka. Úřadu se nelíbí např. ta skutečnost, že památkáři jasně neuvedli, kde vezmou peníze na rekonstrukci budovy, akce by měla podle odhadu vyjít na skoro miliardu korun. "NPÚ ve svém dopise avizoval, že v I. čtvrtletí roku 2017 požádá vládu ČR o poskytnutí finančních prostředků, ale podle nám dostupných informací se tak nestalo," uvedl Ležatka.

Že se situace za posledních několik měsíců nezměnila, potvrdil mluvčí NPÚ Jan Cieslar. Památkáři argumentují tím, že ÚZSVM dodali všechny potřebné dokumenty včetně plánu na další využití. Více prý v tuto chvíli udělat nemůžou. Ohledně případné státní dotace by se podle Cieslara měla v brzké době uskutečnit jednání mezi ministerstvy kultury a financí. Zatím tak není jasné, kdy a jestli k převodu kulturní památky dojde.

NPÚ by v objektu hodlal ve spolupráci s ministerstvem kultury provozovat vzdělávací centrum. Sídlit by v něm měl také Pražský filharmonický sbor a další příspěvkové organizace zřizované ministerstvem kultury.

Vyjma samotného zpřístupnění památky NPÚ navrhuje, aby v Invalidovně měly výstavní prostory některé státem zřizované galerie či muzea. Mohly by tak být vystaveny i sbírky, které jsou uložené v depozitářích kvůli nedostatku prostor.

ÚZSVM se před rokem pokoušel Invalidovnu prodat ve veřejné dražbě, nepřihlásil se však žádný zájemce. NPÚ o historický objekt projevoval zájem již před termínem dražby, oficiálně se přihlásil po ní. Vyvolávací cena byla 637,7 milionu korun.

Investiční záměr zveřejněný na webu památkářů počítá s náklady na rekonstrukci 941 milionů včetně DPH s tím, že ve výběrovém řízení by se cena mohla snížit o deset procent na přibližně 847 milionů včetně DPH.

Areál Invalidovny zahrnuje zastavěnou plochu a nádvoří o výměře přes 12.000 metrů čtverečních a zahrady, které mají rozlohu skoro 10.000 metrů čtverečních. Areál je oblíbený mezi filmaři, natáčely se tam např. scény z Amadea Miloše Formana. Objekt byl postaven v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Vzorem pro stavitele se stala podobná budova v Paříži. Plány na stavbu vypracoval slavný stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer v roce 1730, pro nedostatek financí byla z návrhu realizována devítina. K ubytování válečných invalidů budova sloužila do roku 1935. Donedávna v budově působil Vojenský ústřední archiv, jenž se přestěhoval do objektu v areálu kasáren v Praze-Ruzyni. Ministerstvo obrany pak převedlo Invalidovnu na základě usnesení vlády na ÚZSVM.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»