Provozuje:
Juris Real Estate

Index úrokových sazeb se pohybuje již nad třemi procenty.

Ze statistik a výzkumů obchodní společnosti GOLEM FINANCE vyplývá, že fixní úrokové sazby hypoték po dlouhé řadě měsíců zase začaly růst.

Index úrokových sazeb se pohybuje již nad třemi procenty.

autor. JURIS REAL

Ze statistik a výzkumů obchodní společnosti GOLEM FINANCE vyplývá, že fixní úrokové sazby hypoték po dlouhé řadě měsíců zase začaly růst.

Index GOFI70, který s velkou mírou úspěšnosti predikuje (předpovídá) vývoj respektovaného ukazatele HYPOINDEX, v měsíci červenci vzrostl o 9 setin procentního bodu, čímž se opět vyhoupl nad hranici 3 procent. Nicméně variabilní sazby zůstávají zatím beze změny.

Průměrné úrokové fixní sazby hypoték začaly po dvou měsících stagnace pozvolna růst. Podle aktuálních statistik průměrná nabídková úroková sazba hypotečních úvěrů do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti - Index GOFI70 - v červenci meziměsíčně vzrostla o 9 setin procentního bodu na 3,06 %, čímž se po dvou měsících opět dostala nad hranici 3 %. Poslední takto znatelný nárůst sazeb jsme zaznamenali v prosinci 2010. Analogicky jsou na tom rovněž další sledované kategorie. Hypotéky do 85 % LTV v meziměsíční komparaci tentokrát podražily o 8 setin procentního bodu na 3,17 %. A o 7 setin vzrostl také index hypoték poskytovaných na plnou zástavní hodnotu - Index GOFI100, jehož aktuální hodnota činí 4,33 %.

V meziročním srovnání jsou však nyní sazby stále ještě o bezmála půl procentní bod níže. Loni touto dobou totiž hypoteční banky nabízely hypotéky do 70 % LTV za 3,50 % (GOFI70). Hodnoceno současnou optikou téměř neuvěřitelně potom vypadá srovnání se situací před 4 lety, kdy hodnota základního indexu dosahovala 5,62 % a v případě 100% hypoték jsme se dokonce pohybovali nad 6,5 procenty. Historicky nejvyšších hodnot však sazby dosáhly v srpnu 2008, tehdy ukazatel Hypoindex vystoupal na 5,82 %.

Z právě uveřejněných dat pak jednoznačně vyplývá, že v případě hypoték komerční banky v předchozích měsících již dosáhly úrokového dna. Příčinou nárůstu sazeb je podle našeho názoru zvýšení ceny peněz na mezibankovním trhu, z kterého především menší hypoteční banky čerpají likviditu na profinancování poskytovaných úvěrů. Srpen proto podle našeho názoru přinese další mírný nárůst sazeb a uvidíme, jak budou banky reagovat na konci prázdnin, kdy pravidelně začíná podzimní hypoteční sezóna a roste konkurenční tlak na ceny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»