Provozuje:
Juris Real Estate

IDS 15. ledna 2015 přeruší práce na Blance, stavba se zastaví.

Inženýring dopravních staveb (IDS) přeruší 15. ledna 2015 veškeré své činnosti na stavbě tunelového komplexu Blanka.

IDS 15. ledna 2015 přeruší práce na Blance, stavba se zastaví.

autor. JURIS REAL

Inženýring dopravních staveb (IDS) přeruší 15. ledna 2015 veškeré své činnosti na stavbě tunelového komplexu Blanka.

Společnost to oznámila v dopise adresovaném Ing. Filipu Koutskému, pověřenému řediteli Odboru strategických

investic (OSI) Magistrátu hlavního města Prahy(MHMP).

Jako podmínku pro to, aby své činnosti na Blance nepřerušila, si společnost stanovila uzavření soudem potvrzeného smíru k tomuto datu.

„Již tři roky čekáme na realizaci usnesení Rady hlavního města Prahy, podle kterého měla být zasmluvněna naše činnost správce stavby a odpovídajícím způsobem navýšena naše odměna. Nemůžeme si dovolit dále dotovat stavbu Blanky. Pokud se k 15. lednu 2015 nepodaří s hlavním městem Prahou uzavřít smír, přerušíme veškeré práce,“ řekl JUDr. Marek Nespala, právní zástupce akciové společnosti Inženýring dopravních staveb. Kořeny současné situace se datují již od 18. října 2011, kdy Rada hlavního města Prahy přijala usnesení, ve kterém stanovila cenu tunelového komplexu Blanka na 36,980 mld. Kč. Tato cena již zahrnuje navýšenou odměnu IDS, o kterou se nyní vede spor. Současně Rada v usnesení vydala pokyn, aby příslušným způsobem byla upravena smluvní dokumentace všech dodavatelů stavby. Zatímco u většiny dodavatelů tato úprava již proběhla, v případě IDS se tak dodnes nestalo. IDS tak pracuje podle smlouvy z roku 1997, která předpokládala ukončení stavby do konce roku 2011, a objem prací neměl překročit 16 mld. Kč. Stavba se však protáhne celkově nejméně o 3,5 roku a objem prací i po započtení navýšení cen stavebních prací výrazně narostl.

IDS na svou situaci veřejně upozorňuje již nejméně dva roky a v červenci letošního roku zahájila s hlavním městem Prahou arbitrážní řízení, u kterého se předpokládalo ukončení nejdéle v listopadu 2014. V listopadu však došlo k odstoupení rozhodce jmenovaného Prahou a následně celého rozhodčího senátu. K dnešnímu datu je sice již IDS i hlavním městem Prahou jmenován a potvrzen nový rozhodčí senát, jeho rozhodnutí však nelze očekávat v ekonomicky přijatelném časovém horizontu. „IDS je nyní v situaci, kdy s hlavním městem Prahou vede spor o práci tzv. správce stavby do 30.6. 2014. Právní zástupci města zásadním způsobem zpochybňují, že IDS tuto práci vůbec vykonávala a vykonává. Za těchto podmínek by v roce 2015 pokračování v činnosti správce stavby bylo v rozporu s povinností jednat s péčí řádného hospodáře. Pokud město tvrdí, že nejsme správce stavby, nebudeme to tedy dělat,“ říká Nespala. Tzv. správce stavby je soubor činností definovaný standardem FIDIC. Spadají pod něj veškeré činnosti technického dozoru a dále celá řada dalších činností včetně rozhodovacích pravomocí na stavbě. IDS je jako správce stavby zakotven ve smlouvách Metrostavu, ČKD DIZ a dalších dodavatelů tunelového komplexu Blanka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»