Provozuje:
Juris Real Estate

Hypotéky na bydlení pro mladé by opět měly dostat úrokovou subvenci

Ta se však bude týkat pouze mladých do 36 let věku.

Hypotéky na bydlení pro mladé by opět měly dostat úrokovou subvenci

Ta se však bude týkat pouze mladých do 36 let věku.

autor. JURIS REAL

Úroky z hypotečních úvěrů pozvolna rostou, a tím i samozřejmě měsíční ekonomické výdaje občanů. Mladým do 36 let ale zřejmě pomůže od příštího roku stát. Všechny ekonomické signály a okolnosti totiž napovídají a nasvědčují tomu, že úroky letošní rok stoupnou natolik, že od 1. 2. 2009 se znovu obnoví přijatá právní koncepce, dle které jsou subvencovány hypoteční úvěry na koupi domů a bytů starších dvou let. Ekonomickou dotaci mladým na bydlení upravuje nařízení vlády č. 249/2002 Sb., o podmínkách poskytování příspěvků k hypotečnímu úvěru osobám mladším 36 let. Předmětem výše uvedeného vládního nařízení je právní úprava rozsahu a podmínek poskytování příspěvků ze státního rozpočtu ke splátkám hypotečního úvěru poskytnutého na koupi bytu nebo rodinného domu s jedním bytem, nebo na koupi bytu nebo rodinného domu s jedním bytem včetně pozemků nebo jejich odpovídajících částí, které jsou kupovány společně s bytem nebo rodinným domem s jedním bytem a na koupi movitých a nemovitých věcí, které se na těchto pozemcích nacházejí.

Stát by podle něho měl začít poskytovat dotaci vždy od 1. 2. na nově poskytované hypoteční úvěry, či hypotéky, u nichž se mění pevná (jinými slovy: fixovaná, neměnná, nepohyblivá nebo konstantní) sazba, a to v okamžiku, kdy se průměrný úrok hypoték v předcházejícím roce vyšplhá na 5 a více %. V současné době se přitom již průměrný úrok pohybuje cca. nad 5 %. Úroková subvence může činit podle skutečné výše průměrného úroku 1 až 4 procentní body. Zatím to však vypadá na nejnižší státní subvenci úroků ve výši jednoho procentního bodu. Subvencovány ale nejsou hypotéky na výstavbu rodinných domů a bytů. Dotace u rodinných domů je státem poskytována jen do výše 1, 5 mil. Kč, u bytů jen do 800 tis. Kč. Část hypotečního úvěru, která překračuje takto pevně stanovené limity, není samozřejmě dotována. Rodinný dům nebo byt musí sloužit k trvalému bydlení žadatele a musí být v jeho výlučném vlastnictví. U manželů přichází v úvahu SJM (pozn. společné jmění manželů dle ustanovení §§ 143 až 151 obč. zákoníku, zákon č. 40/1964 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Je třeba konstatovat, že u manželů musí tzv. věkovou podmínku nutně splnit i partner manžela. Podmínkou je i ta skutečnost, že při uzavírání smlouvy o hypotečním úvěru je podána písemná žádost o poskytnutí státní podpory. Jestliže v době zahájení čerpání úvěru vznikne nárok na úrokovou dotaci, výše jednou získané úrokové dotace platí po dobu platnosti úrokové sazby, max. po dobu pěti let. Po uplynutí takto právní normou určené doby, bude její výše nově stanovena. Může být ale i nulová, jestliže průměrný úrok na hypotečním trhu za rok předcházející změně upevnění-fixace bude nižší než 5 %. Rovněž je důležité podat žádost o podporu i v případě, že v době zahájení čerpání hypotečního úvěru není vzhledem k vývoji úroků na hypotečním trhu státní podpora poskytována - žadatel totiž sice po dobu, na niž má sjednanou nepohyblivou sazbu, nemůže státní podporu pobírat, ale nárok na dotaci mu vznikne v okamžiku změny fixace sazby hypotéky. Viz také internetové stránky Ministerstva pro místní rozvoj -http://www.mmr.cz/podpora-hypotek-pro-mlade-lidi-na-starsi-byty




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru