Provozuje:
Juris Real Estate

Hypotéka nebo nájem?

V současnosti se investice do rezidenčních nemovitostí nejeví natolik „jistá a zaručená“. Je to investice a ta s sebou nese možnost výdělku, ale i riziko ztrát.

Hypotéka nebo nájem?

V současnosti se investice do rezidenčních nemovitostí nejeví natolik „jistá a zaručená“. Je to investice a ta s sebou nese možnost výdělku, ale i riziko ztrát.

Doba, kdy stačilo vzít hypotéku, koupit a sledovat trend stoupající ceny, (prozatím) skončila. Kdy je ten správný čas na koupi? Kdo by měl bydlet ve vlastním a kdo v nájmu?

Občas používané tvrzení říká, že když si usazená rodina vezme hypotéku, může se těšit na to, že až ji splatí, může bydlet levněji.

V důchodu to pak prý umožní bydlet ve vlastním a splaceném, přinese to hmatatelné úspory za nájem. Jenže už se moc nehovoří o souvisejících rizicích.

Nemovitost se může ukázat jako neobyvatelná, může se stát neštěstí a rodinný rozpočet třeba nebude schopen obsluhovat dluhy.

Podobně se říká, že když platíte nájem, vyhazujete peníze z okna, zatímco když máte hypotéku, bydlíte ve svém. Ve skutečnosti v případě hypotéky sice neplatíte nájem za „půjčení“ bytu, ale platíte bance úroky za půjčení peněz.

Chce to prostě přemýšlet, uvažovat a počítat. Možná bydlíte ve výhodném nájmu v příměstské lokalitě mimo centrum, možná platíte takové měsíční nájemné, že se vám vyplatí bydlet zde a investovat do něčeho jiného než do vlastního bydlení. Do hry vstupují finanční i nefinanční náklady a faktory, spojené s dojížděním, bydlením s prarodiči a tak dále. I když jsou měsíční náklady na nájem nižší než náklady na nákup, je zapotřebí uvážit dlouhodobé finanční aspekty a finanční situaci rodiny. Zastánci nákupu jako výhodu uvádějí schopnost budovat vlastní kapitál a získat daňové úlevy jako pádné důvody ke koupi. I když je zapotřebí tyto argumenty vzít v potaz, je nutné uvažovat i o rizicích. Finanční výhodnost koupě bytu na hypotéku, nebo naopak nájmu je dána porovnáním výše čistého nájemného s uživatelskými náklady na vlastnické bydlení – splátkami hypotéky a prostředky nutnými na opravy a údržbu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»