Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční úvěry slaví 20 let na českém hypotečním trhu.

Hypotéky fyzickým osobám slaví v ČR v těchto dnech 20 let své existence. V září 1995 získala první banka licenci k vydávání hypo. zástavních listů. Přibližně v průběhu října tak došlo k čerpání první plnohodnotné hypotéky občanem České republiky.

Hypoteční úvěry slaví 20 let na českém hypotečním trhu.

autor. JURIS REAL

Hypotéky fyzickým osobám slaví v ČR v těchto dnech 20 let své existence. V září 1995 získala první banka licenci k vydávání hypo. zástavních listů. Přibližně v průběhu října tak došlo k čerpání první plnohodnotné hypotéky občanem České republiky.

Za 20 let poskytly banky v České republice fyzickým osobám na bytové potřeby 900 tisíc hypoték v objemu více než 1,4 bilionu korun. Díky hypotékám tak bylo postaveno nebo zrekonstruováno za 20 let v ČR více než 750 tisíc nemovitostí. Aktuálně poskytuje v České republice hypoteční úvěry občanů 18 bank. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex se v současnosti v Česku úročí hypotéky v průměru sazbou 2,11 % p.a. Ve srovnání s rokem 1995 představuje aktuální průměrná sazba 2,11 % „snový úrok“ – první hypotéky v ČR byly průměrně úročeny sazbou nad 13 % p.a. Oproti počátečním létům je již hypotéka považována za zcela běžný produkt. Zatímco v prvních pěti letech bylo v Česku poskytnuto občanům zhruba 30 tisíc hypoték, za posledních pět let to bylo již více než 400 tisíc.

Obrovský posun zaznamenal vývoj samotného produktu. Zatímco v začátcích nebylo možné získat hypotéku na více než 70 % hodnoty nemovitosti, postupem času začaly banky půjčovat bonitním klientům i 100 % hodnoty.

Přidaly flexibilitu ve splácení, zrychlily proces žádosti o hypotéku a začaly klientům nabízet řadu služeb na míru.

„Zatímco v roce 1995 trvalo vyřízení hypotéky od prvního jednání v bance až po čerpání úvěru přinejlepším týdny, někdy i měsíce, dnes dokážeme v ideálním případě vyřídit pro klienta hypotéku za pár dní. Celý proces je nesrovnatelně jednodušší a rychlejší než v začátcích hypotečního trhu,“ říká Zbyněk Prim, finanční poradce Fincentra.

„Dlouhodobě také sledujeme přechod hypotečních úvěrů do světa online – například online odhady nemovitostí jsou dnes standardem, stále častěji se také předávají elektronicky podklady k hypotéce,“ dodává Prim. Česká republika zažívá v posledních letech hypoteční boom tažený rekordně nízkými úrokovými sazbami. „Jen v prvním pololetí letošního roku poskytly tuzemské banky klientům z řad občanů takřka 50 tisíc hypoték v objemu 88 miliard korun. Za celý rok 2015 by tak banky mohly rozpůjčovat přes 180 miliard korun,“ uzavírá Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»