Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční úvěry lámou rekordy.

Banky již nezlevňují.

Hypoteční úvěry lámou rekordy.

autor. JURIS REAL

Banky již nezlevňují.

Úrokové sazby hypoték stagnují. Oproti předchozímu měsíci průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů klesla jen o setinu procenta na 1,96 %. Díky rekordnímu zájmu o hypotéky zmizela motivace bank s cenami hýbat.

Banky zaznamenaly v květnu rekordní výsledek. Celkový objem sjednaných hypoték překonal 20 miliard korun. Některé banky již nyní jedou na hranici procesních kapacit, takže motivace pro jakékoliv snižování sazeb a stimulaci další poptávky prostřednictvím cenových zvýhodnění se vytratila. Během června snížila sazby pouze Raiffeisenbank a Oberbank. Naopak k růstu sazeb došlo v Expobank.

Titulní index GOFI 70, který měří průměrnou nabídkovou sazbu hypoték do 70 % LTV a zohledňuje ceny všech bank na trhu, v červnu dosáhl hodnoty 1,96 %. Oproti předchozímu měsíci průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů klesla o pouhou 1 setinu procentního bodu. Oproti loňsku jsou nyní 70% hypotéky úrokově levnější o 21 setin procentního bodu.

Stagnaci vykazují také další měřené kategorie hypoték a to jak fixních, tak variabilních sazeb. Index GOFI 85 (úvěry s LTV mezi 70 – 85 %) v červnu klesl z 2,16 % na 2,14 %. Opačným směrem zamířil index index GOFI 100 (85 – 100 % LTV), který meziměsíčně vzrostl o setinu procentního bodu na 3,17 %. Bez výraznějších změn dlouhodobě zůstává index GOFI 70 VAR, který měří průměrnou nabídkovou sazbu úvěrů s plovoucí úrokovou sazbou navázanou na 1M PRIBOR. Hodnota tohoto ukazatele stagnuje na květnové úrovni – 2,12 %.

Indexy GOFI v měsíčním předstihu indikují vývoj FINCENTRUM HYPOINDEXu, který měří průměrnou úrokovou sazbu skutečně sjednaných hypoték. Hodnota tohoto ukazatele v květnu klesla na 1,89 % a červnové výsledky budou známy až 20. července. Na základě aktuálního vývoje GOFI indexů očekáváme v červnu spíše stagnaci indexu, ale pokles sazeb by ještě nemusel být u konce.

Proč? Primárně je to cenový pokles úrokových sazeb na mezibankovním trhu, který otevřel bankám prostor pohnout s cenami hypoték opět směrem dolů. Z našeho pohledu největší potenciál pro snížení sazeb vznikl u hypotečních úvěrů s fixací na 7 a více let. Ceny 7 a 10letého úrokového swapu, které nám slouží jako indikátor toho, za kolik si mohou banky půjčit na další úvěrové aktivity, před pár dny klesly na nová historická minima a dál padají, jak ilustruje následující graf. U dalších kratších variant úrokových swapů (3 a 5 let) vidíme rovněž klesající trend, ale od rekordních minim je stále ještě dělí zhruba 1/10 procentního bodu.

„Příležitost pro korekci sazeb směrem dolů na trhu existuje. Cena je však výsledkem působení nabídky a poptávky a nyní vidíme na trhu obrovskou poptávkovou vlnu, která naplno vytěžuje kapacity bank a navíc přichází období letních dovolených. V červenci proto očekáváme, a začátek měsíce tomu zatím nasvědčuje, pouze sporadické úpravy cen a zaměření pozornosti na přicházející regulatorní změny související s novým zákonem o úvěru a doporučením České národní banky,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»