Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční úvěry budou v roce 2015 pokračovat na úspěšné vlně.

Hypoteční banky v listopadu prostřednictvím hypoték rozpůjčovaly 12,5 miliardy korun, z nichž bezmála 2/3 tvoří úvěry na koupi nemovitosti.

Hypoteční úvěry budou v roce 2015 pokračovat na úspěšné vlně.

autor. JURIS REAL

Hypoteční banky v listopadu prostřednictvím hypoték rozpůjčovaly 12,5 miliardy korun, z nichž bezmála 2/3 tvoří úvěry na koupi nemovitosti.

Nízké úrokové sazby umožňují klientům dosáhnout na větší částky, takže průměrná výše úvěru pozvolna roste k 1,7 milionům Kč.

Stavební spořitelny bojují s konkurencí rekordně levných hypoték.

Tuzemské banky v předposledním měsíci letošního roku sjednaly 7351 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 12,5 miliardy korun, jak vyplývá ze statistik portálu www.hypoindex.cz. Průměrná výše úvěru tentokrát opět vyšplhala na bezmála 1,7 mil Kč. Jak v meziměsíčním, tak meziročním srovnání počet i objem sjednaných úvěrů klesl, stále se však jedná o vysoce nadprůměrné výsledky. V listopadu se nad hranici 12 miliard banky dostaly pouze v letech 2007, 2012, 2013 a letos je to těsně druhý nejlepší výsledek v historii. Loni v listopadu banky sjednaly rekordních 8267 hypoték v hodnotě 13,4 miliardy korun, tedy o 7 % víc. Z pohledu účelovosti dominují koupě nemovitostí (62 %), výstavba tvoří 14 % a na ostatní účely připadá zbývajících 24 %.

Průměrná výše úvěru dosáhla v listopadu 1,7 milionu korun. Za letošní rok dojde k výraznému navýšení průměrné půjčované částky. Loni to bylo 1,63 mil. Kč, letošní roční průměr vystoupá na 1,67 mil. Kč. Tento posun vzhůru je způsoben jednak příznivou cenou hypoték s vyšším LTV, rostoucími cenami nemovitostí a faktem, že klienti v době levných úvěrů raději volné prostředky investují jinak nebo si je nechávají jako rezervu pro nečekané události.

V letošním roce jednoznačně oslabuje trend refinancování. Podle našeho odhadu, který vychází z dat České národní banky, míra refinancování v letošním roce dosahuje zhruba 23 %, což v listopadové produkci znamená zhruba 2,9 miliardy korun. Zbývajících 9,6 mld. Kč jsou nové hypotéky. Loni při odhadované 35% míře refinancování objem refinancovaných úvěrů dosahoval téměř pěti miliard, jak je patrné z následujícího grafu. Pro banky, ale obecně i ekonomiku jako celek jsou to pozitivní čísla, která reflektují oživení na realitním trhu a menší fluktuaci klientů na trhu hypoték.

Úrokové sazby hypoték míří ke 2 procentům

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték dál klesá. Oproti předchozímu měsíci ukazatel FINCENTRUM HYPOINDEX propadl o 7 setin procentního bodu. Jeho aktuální hodnota činí 2,44 % a s ohledem na vývoj indexu nabídkových úrokových sazeb GOFI 70 a aktivitě bank očekáváme, že jeho hodnota v následujícím měsíci pravděpodobně ještě nepatrně klesne. Index nabídkových sazeb GOFI 70 aktuálně dosahuje hodnoty 2,41%.

Stavební spořitelny v útlumu

Stavební spořitelny v listopadu půjčily svým klientům 3,358 mld. Kč, což je o 100 mil. Méně než v říjnu, a o 9 % méně než loni. Největší tržní podíl v objemu nově sjednávaných úvěrů si udržuje Českomoravská stavební spořitelna. V listopadu ČMSS rozpůjčovala 1,8 mld. Kč, což je výrazný propad, oproti říjnovým výsledkům, minulý měsíc to bylo 2,05 mld. Kč. Na druhé pozici je Raiffeisen stavební spořitelna, jejíž produkce naopak meziměsíčně posílila z 0,56 mld. Kč na 0,72 mld. Kč. Třetí místo patří Buřince (SSČS) s 0,41 mld. Kč. Modrá pyramida meziměsíčně také a sjednala úvěry za 0,34 mld. Kč. Pětici uzavírá Wüstenrot stavební spořitelna se stabilním objemem 0,09 mld. Kč.

Zatímco v poskytování úvěrů stavební spořitelny meziročně měsíc co měsíc ztrácí. V počtu uzavřených nových smluv vykazují rostoucí trend. Počet nových smluv o stavebním spoření roste meziročně o 3 procenta. Celkem od začátku roku spořitelny sjednaly 555 950 smluv (počítáno včetně navýšení cílové částky).

Meziročně objem úvěrů na bydlení klesá o 6,5 %

Konec roku se kvapem blíží. Za 11 měsíců banky a stavební spořitelny společně rozpůjčovaly v součtu na bydlení 172 miliard korun. Za loňskými výsledky již banky zaostávají o bezmála 12 miliard, což je jednak způsobeno menším zájmem o refinancování na straně hypoték a na druhé straně také poklesem úvěrů ze stavebního spoření. V součtu si však banky vedou velice dobře. Nyní chybí pouze statistiky za poslední měsíc a už je zřejmé, že naše odhady byly správné. Stavební spořitelny nejspíš dosáhnou na metu 40 miliard korun. Objem poskytnutých hypoték včetně bank nereportujících své výsledky MMR ani Hypoindexu se vyšplhá ke 195 miliardám korun.

Hypotéky v roce 2015

Pokles sazeb v letošním roce předčil naše očekávání. Blíží se přelom roku, takže pokles by se mohl zastavit. Ovšem další zlevňování v rámci jarních kampaní je reálné. Index nabídkových sazeb GOFI 70 by mohl na jaře oscilovat v pásmu +/- jedné, dvou desetin. Příští rok by mohl být rok s historicky nejnižší průměrnou roční sazbou. Co se týče objemů poskytnutých úvěrů, očekáváme obdobný vývoj jako letos a objem poskytnutých hypoték v rozmezí 140 až 155 mld. Kč.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»