Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční trh v ČR loni klesl o 17 procent na 181 miliard Kč.

Pokles nastal po několikaletém růstu na rekordní hodnoty. Žurnalistům to sdělil generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Hypoteční trh v ČR loni klesl o 17 procent na 181 miliard Kč.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Pokles nastal po několikaletém růstu na rekordní hodnoty. Žurnalistům to sdělil generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Rok 2019 se na hypotečním trhu podle něj nesl ve znamení adaptace bank a zákazníků na doporučení České národní banky z roku 2018 a zpřísnění podmínek pro získání hypoték. Hypoteční banka je lídrem trhu.

"Podobný vývoj jsme očekávali, a to zejména v prvním kvartálu roku 2019. Zaznamenaný pokles ale naše očekávání předčil. Na začátku roku jsme odhadovali výsledek trhu na úrovni 200 miliard korun ročně v celkovém objemu prodaných hypoték," uvedl Feix.

V letošním roce očekává stabilní vývoj, možná mírný nárůst objemu hypoték.

ČNB zpřísnila od října 2018 pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu. Výše dluhu žadatele o hypotéku by neměla překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.

Na horší dostupnost hypotečních úvěrů v souvislosti se zpřísněním podmínek komerční banky reagovaly postupným snižováním úrokových sazeb, které koncem roku dosáhly až na průměrnou úroveň 2,35 procenta.

Zájemcům o hypotéku situaci ztěžuje i stálé, ačkoliv nyní již mírné, zdražování nemovitostí. Meziroční nárůst cen se pohybuje okolo osmi procent.

Ve srovnání s příjmy českých domácností jsou tak ceny nemovitostí vysoké, dodal Feix. Pro letošek odhadl pokles růstu k pěti procentům.

V rámci EU patří ČR mezi země s vyšším tempem růstu cen, v třetím čtvrtletí 2019 obsadila šesté místo. Zdražování vedlo loni i k dosažení nejvyšší průměrné hypotéky 2,6 milionu korun, což je o 300.000 Kč více než v předloňském roce.

Dominovaly převážně hypotéky s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) 80 procent a fixací na pět a více let.

Úrokové sazby letos budou podle Feixe z velké části záviset na chování trhu a ČNB.

"Co se týče úrokových sazeb, zatím máme k dispozici jen nejisté odhady. Jejich výše bude podmíněná vnějšími vlivy, jako jsou ceny zdrojů na trhu, a podepíše se na nich i rozdělení trhu mezi hypotékami a účelovým financováním od stavebních spořitelen," míní Feix.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»