Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční šílenství stále trvá.

Ukončí ho nový právní předpis nebo spíše růst cen nemovitostí?

Hypoteční šílenství stále trvá.

autor. JURIS REAL

Ukončí ho nový právní předpis nebo spíše růst cen nemovitostí?

Září byl poslední měsíc, kdy ještě neplatilo doporučení regulátora – České národní banky (ČNB) – neposkytovat takzvané stoprocentní hypotéky.

Ty však z celkového počtu hypoték ukrojily jen malou část, jejich podíl se pohyboval v řádu jednotek procent. Mnohem zásadnější význam bude mít právě nový zákon o spotřebitelských úvěrech, který výrazně zpřísní podmínky pro poskytování hypoték.

Hypoteční šílenství má zásadní dopad na trh s nemovitostmi, který letos také hlásí samá rekordní čísla.

Prodeje nových bytů v Praze se sice po rekordním prvním pololetí ve třetím čtvrtletí podle dat EKOSPOLU propadly na dvouleté minimum. Nový byt si v hlavním městě od července do konce září koupilo 1447 lidí, což je nejméně od třetího čtvrtletí 2014.

To však není dáno poklesem poptávky, ale nedostatečnou nabídkou způsobenou neuvěřitelně složitým a zdlouhavým povolovacím procesem, který je v České republice nejdelší ze všech zemí EU. I proto je v nabídkách pražských developerů nejméně nových bytů za posledních deset let.

Na tuto neutěšenou situaci doplácí hlavně zájemci o nové bydlení, kteří musí sáhnout hlouběji do kapsy. Ukazují to jednak statistiky developerů, ale je to vidět i na průměrné výši hypotéky.

Ta jen za třetí čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 8,6 procenta, což je způsobeno hlavně vyšší cenou nemovitostí. Lidé si tak musí brát stále vyšší hypotéky a zůstává otázkou, zda jim rekordní úrokové sazby dokáží kompenzovat růst cen nemovitostí, který je v mnoha segmentech trhu výrazně vyšší.

Současný hypoteční boom tak nejspíš nezastaví ani nový přísnější zákon, ani cyklický pokles české ekonomiky.

Mnohem dříve se může projevit právě efekt nesmyslného zdražování bytů a domů. Ostatně už dnes na trhu evidujeme mnoho předražených projektů, které však lidé kvůli nedostatečné nabídce přesto stále kupují.

Tato vynucená „ekonomická slepota“ však nebude trvat věčně a lidé nebudou do nekonečna kupovat předražené byty jen proto, že jim někdo dá marketingovou nálepku luxusní.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»