Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční banky spouštějí jarní akce na hypotéky již teď.

Úrokové sazby tak s jistotou míří k novému minimu. Komerční banky nečekaně brzy (a to ještě před nástupem jarních měsíců) zlevňují hypoteční úvěry.

Hypoteční banky spouštějí jarní akce na hypotéky již teď.

autor. JURIS REAL

Úrokové sazby tak s jistotou míří k novému minimu. Komerční banky nečekaně brzy (a to ještě před nástupem jarních měsíců) zlevňují hypoteční úvěry.

Z důvodu veřejnosti známé měnové intervence centrální banky, která spočívala v oslabení české měny, disponují totiž ještě více volnými finančními prostředky, a hledají tak proto logicky ekonomické příležitosti, jak je "jednoduše" zhodnotit. Akce už spustila např. Česká spořitelna, ČSOB či Hypoteční banka. Úvěrové banky tak začínají letos bojovat o klienty s větším předstihem.

Změnu strategie nechtějí banky komentovat. "Jde o obchodní rozhodnutí," uvedla bez bližšího komentáře Klára Pačesová, mluvčí České spořitelny. Podle Josefa Rajdla, hlavního analytika společnosti Fincentrum, v brzkém startu slevových akcí mohou hrát určitou roli nízké lednové výsledky bank. "Kvůli novému občanskému zákoníku musely obchodní banky vytvořit zcela nové tzv. formulářové smlouvy. To proces prodeje hypotečních úvěrů rapidně pozdrželo. Teď to hypoteční banky chtějí logicky dohnat," uvádí známý analytik.

Zájemcům nahrála především měnová intervence ČNB, díky níž mají banky ještě víc volných peněz, a přitom jim stále chybí příležitosti, jak je zhodnotit. Poptávka podniků po úvěrech stále není vysoká, naopak výnosy ze státních dluhopisů se drží nízko. Češi se přitom kromě nákupu nového bydlení nechtějí víc zadlužovat. S úroky na hypotékách s pevnou sazbou šla dolů už Česká spořitelna. Nejprve v akci na Facebooku od 13. ledna a pak od začátku února i přes pobočky a makléře nabízí na pětileté fixaci sazbu od 2,69 procenta. Je to vůbec nejméně v celé dosavadní historii této banky.

Banky zvýhodňují tříleté a pětileté fixace, ale jednu z nich vždy víc. Nejčastěji je nyní nejnižší sazba na tříletých fixacích. Taková hypotéka do 70 procent zastavené nemovitosti a se splatností až 30 let pak začíná nejčastěji na sazbě 2,79 procenta ročně. Podmínkou je ale mít účet v bance, která hypotéku poskytla, posílat na něj výplatu a přikoupit pojištění úvěru. Měsíční splátka dvoumilionové hypotéky se tím zvýší minimálně zhruba o 500 korun. Slevy ze sazby nejsou jediným lákadlem pro zájemce o hypotéky. Některé banky nabízejí i časově omezené odpuštění poplatku za zpracování úvěru (ČSOB, Hypoteční banka, Sberbank, Equa bank a Česká spořitelna). Jedná se o jeden ze vstupních poplatků v řádu tisíců korun, které zřejmě brzy vezmou za své. Už dříve ho ze sazebníku vyškrtla Fio banka, mBank, GE Money Bank a Raiffeisenbank a při refinancování ho neuplatňuje už většina bank. Další obdobně vysoký poplatek za odhad nemovitosti nyní všem klientům v akci odpouští Česká spořitelna. Ostatní komerční banky ho neúčtují zpravidla při refinancování. Poplatek za vedení úvěrového účtu k hypotékám noví klienti už od loňska neplatí. V reakci na hrozící žaloby jej obchodní banky zrušily nebo jednoduše přestaly účtovat (s využitím Skalková, O. Banky spouštějí jarní akce na hypotéky už teď. Úrokové sazby míří k novému minimu {citováno 8. 2. 2014}. Dostupný z http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-61677960-banky-spousteji-tradicni-jarni-akce-na-hypoteky-uz-ted-urokove-sazby-miri-k-minimu).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»