Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční banky slavily velmi bohaté pololetí.

Na hypotečním boomu totiž vydělaly velké peníze!

Hypoteční banky slavily velmi bohaté pololetí.

autor. JURIS REAL

Na hypotečním boomu totiž vydělaly velké peníze!

Bankovním ziskům nahrává mj. zájem domácností o hypoteční úvěry spolu s rostoucími úrokovými sazbami. Česká ekonomika stále roste a domácnostem se daří.

To zapříčiňuje zájem lidí o byty, ale i o běžné věci.

Podle statistik ČNB banky během prvního pololetí klientům poskytly spotřebitelské půjčky za 59,5 miliard korun.

Podle předběžných statistik regulátora (pozn. české centrální banky) si české banky v uplynulém pololetí přišly na 43,3 miliardy korun, takřka o půl miliardy korun více než za první pololetí loňského roku.

Jde tedy o byznysově rekordní pololetí. V roce 2016 sice domácí banky inkasovaly ještě o miliardu více, ale čísla tehdy vylepšila mimořádná injekce z prodeje podílů v kartové společnosti VISA.

Z hypotečního boomu tedy banky letos dokázaly vytěžit maximum. „Zatímco banky získávaly peníze s velmi nízkými úroky, klientům půjčovaly zejména na bydlení stále dráže. Výsledný úrokový rozdíl byl hlavním zdrojem rostoucích příjmů bank působících v tuzemsku,“ konstatuje ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Zlatá éra bankovního byznysu nejspíš ještě nekončí.

„Pokud jde o příjmy z úroků, podmínky se ještě zlepší, neboť ČNB bude aktivněji zpřísňovat svoji měnovou politiku, než se v uplynulých měsících čekalo,“ říká ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. Centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu letos už třikrát, bankám to umožnilo jít s úroky průběžně vzhůru.

„Nelze vyloučit ještě dvojí zvýšení základní úrokové sazby v letošním roce. To bude bankám nahrávat, takže budou snadno kompenzovat trendový pokles výnosů z poplatků a provizí,“ dodává Kovanda.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»