Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční banky letos poskytly hypotéky za 301 mld. Kč.

To jest meziročně o 76 procent více.

Hypoteční banky letos poskytly hypotéky za 301 mld. Kč.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK, ČNB a ČBA)

To jest meziročně o 76 procent více.

Banky a stavební spořitelny poskytly letos do konce října hypotéky za 301,2 miliardy korun, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 217 miliard korun.

Meziročně jde o nárůst o 76 procent.

Toto zjištění vyplývá ze statistik České národní banky, které ČTK poskytla Česká bankovní asociace.

Nové hypotéky v říjnu dosáhly 30,3 miliardy korun. Je to jen nepatrně více než v září, kdy objem činil 29,5 miliardy korun.

Zatímco banky poskytly hypotéky za 24,9 miliardy korun, stavební spořitelny za 5,43 miliardy. Meziroční dynamika nově poskytnutých úvěrů tak zůstává nadále silná a v říjnu dosáhla téměř 50 procent.

"Objem poskytnutých hypoték zůstává silný i v říjnu. Růst úrokových sazeb na trhu sice patrně ztlumí poptávku po hypotečních úvěrech, v krátkém období však může obava z růstu sazeb a zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték ze strany ČNB přimět některé domácnosti uspíšit žádost o hypotéku. Objemy poskytnutých hypoték tak mohou zůstat v příštích měsících stále vysoké navzdory rostoucím úrokovým sazbám," řekl ČTK analytik asociace Jakub Seidler.

RPSN (průměrná Roční Procentní Sazba Nákladů) podle statistiky ČNB byla v říjnu u hypotečních úvěrů 2,61 procenta a proti předešlému měsíci vzrostla o desetinu procentního bodu. Úroková sazba stoupla z 2,37 na 2,48 procenta.

Růst sazeb tak pokračuje v obdobném tempu jako v předešlých měsících, a to navzdory tomu, že centrální banka citelně urychlila růst svých základních sazeb.

Pomalejší růst hypotečních sazeb souvisí podle Seidlera s tím, že se postupně uzavírají smlouvy, které začaly banky s klienty rozjednávat v předešlých měsících ještě s příznivější úrokovou sazbou.

Úrokové sazby jsou nepatrně nižší pro úvěry refinancované, což celkovou průměrnou úrokovou sazbu mírně snižuje. Pro skutečně nové hypoteční úvěry činila úroková sazba v říjnu 2,54 procenta, což naznačil již dříve zveřejněný ČBA Hypomonitor, který poskytuje informace o počtech, objemech a průměrné úrokové sazbě nově poskytnutých hypoték v detailnějším členění.

"V následujících měsících začne průměrná realizované sazba růst rychleji, jelikož nové hypotéky budou již reflektovat aktuální situaci na trhu. Tržní úrokové sazby delších splatností jsou nyní nejvyšší za poslední dekádu, v té době se průměrná hypoteční sazba pohybovala kolem čtyř procent. Lze tak předpokládat, že k této hodnotě se začátkem příštího roku hypoteční sazby postupně přiblíží," odhadl Seidler.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»