Provozuje:
Juris Real Estate

Humanitární a protikorupční organizace kritizují společně systém exekucí.

Žádají proto změnu legislativních pravidel.

Humanitární a protikorupční organizace kritizují společně systém exekucí.

autor. JURIS REAL

Žádají proto změnu legislativních pravidel.

Protikorupční organizace Transparency International (TI) a společnost Člověk v tísni (ČvT) kritizují současný systém exekucí. Podle nich nepomáhá řešit sociální problémy a nahrává korupci.

Roste totiž podíl dlužníků s mnohočetnými exekucemi a mezi věřiteli a soudními exekutory mohou vznikat korupční vazby. Novinářům to včera sdělili vedoucí programu dluhového poradenství ČvT Daniel Hůle a ředitel TI David Ondráčka.

Obě organizace volají po úpravě pravidel exekucí a zavedení místní příslušnosti (teritoriality) exekutorů.

"V České republice žije deset milionů lidí a vede se tu 4,5 milionu exekucí vůči 830.000 dlužníků, s jejich rodinami to dopadá na dva miliony lidí," uvedl Ondráčka. Podle Hůleho má čtvrtina dlužníků přes deset exekucí a podíl lidí s víc exekučními řízeními roste. Přes čtvrt milionu lidí řeší pohledávky s více než pěti exekutory.

"Dopad to má nejen na dlužníky, ale i na jejich zaměstnavatele. Pokud se na ně obrací pět exekutorů, je to pro mě mnohem víc práce, než kdyby to řešili s jedním," podotkl Hůle.

Regionálně se zadluženost liší. V Ústeckém kraji má exekuci 14 procent obyvatel, ve Zlínském pět procent.

"V chudších regionech sice lidé víc dluží, ale zase v průměru nižší částku. V Ústeckém kraji průměrný dluh činí 46.000 korun, ve Zlínském 92.000," uvedl Hůle.

Situaci zhoršuje podle obou organizací to, že po dlužnících dluhy vymáhají často exekutoři z druhého konce republiky. Přes 90 procent exekutorů ve více než 70 okresech pochází odjinud, poznamenal Hůle.

Podle Ondráčky princip teritoriality neboli místní příslušnosti exekutorů platí v mnoha státech, od dubna bude i na Slovensku.

"Po 17 letech (od zavedení) má český systém exekucí celou řadu defektů a nezamýšlených důsledků... Konkurence mezi exekutory se zvrhla v soutěžní džungli bez pravidel. Vznikají silné klientelistické vazby mezi věřiteli, advokáty, inkasními agenturami a některými soudními exekutory. Stát by měl mít zájem sítě narušit," řekl Ondráčka.

Vláda v roce 2015 schválila senátní návrh novely, která by místní příslušnost exekutorů zavedla. Sněmovna předlohu dosud neprojednala.

S opatřením počítá i plán kroků k boji proti vzniku ghett, který kabinet přijal. Vládní ČSSD s teritorialitou počítala ve volebním programu před minulými parlamentními volbami.

Podle odpůrců úpravy by teritorialita znamenala vyšší administrativní zátěž pro velké věřitele, kteří by museli spolupracovat s mnoha exekutory po celé republice a nemohli by si vybrat libovolný exekutorský úřad.

Obavy se týkají také případného poklesu vymahatelnosti a úbytku zakázek pro exekutory. Podle TI a ČvT by se ale při vymáhání dluhů nemělo hledět jen na pohodlí věřitelů a prosperitu exekučních úřadů.

Díky změně by mohlo ubýt těch, kteří si pod tlakem na splacení dluhů berou další půjčky, míní zástupci obou organizací.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»