Provozuje:
Juris Real Estate

Hrozí sousednímu Německu realitní bublina?

Německo se obává realitní bubliny, Francie německého eura. Je silné a drahé, tvrdí.

Hrozí sousednímu Německu realitní bublina?

autor. JURIS REAL

Německo se obává realitní bubliny, Francie německého eura. Je silné a drahé, tvrdí.

Až o dvacet procent jsou nadhodnocené ceny nemovitostí v Hamburku. Toho se obává německá Bundesbanka.

"V největších městech u nás ceny bytů vzrostly o čtvrtinu a to již je důvodem k obavám o vývoj tohoto cenovému boomu," tvrdí Němci.

Ceny nemovitostí ve velkých německých městech mohou být zhruba o pětinu nadsazeny, varovala překvapivě německá centrální banka Bundesbank.

"Ceny v městských oblastech jsou jen těžko obhajitelné fundamenty, ač nepozorujeme známky výrazného cenového přehánění na realitním trhu v Německu jako celku," uvedla Bundesbank.

Komentář má své konsekvence pro developery, aktivní v regionu, například skupinu Orco. Německý realitní trh je totiž dáván jako příklad zdravého oživení cen nemovitostí.

"V posledních třech letech ceny domů a bytů vzrostly o plošných 8,25 procenta, což je výsledkem mezery mezi cenami realit ve městech a na venkově. V největších německých městech ale ceny bytů vzrostly o čtvrtinu za stejnou dobu a to již je důvodem k obavám o vývoj tohoto cenovému boomu," vyslovila obavu německá centrální banka.

Ceny ve městech vidí nejméně o desetinu nadhodnoceny se zvláštním akcentem na Berlín (právě tam má i Orco svá klíčová aktiva), Hamburk, Mnichov, Kolín na Rýnem, Frankfurt, Stuttgart či Düsseldorf, kde hovoří o 20 % za celou skupinu.

Obava Bundesbanky je směrována zejména na příliv zahraničních investic do německých nemovitostí poté, co postupně praskaly realitní bubliny ve Spojených státech a v Evropě počínaje Španělskem. „Investory do realit nahnaly také slabé výnosy jiných druhů aktiv," připomněla Bundesbank.

Přes tento scénář se Bundesbank příliš neobává o dopad na finanční stabilitu země. Podmínky hypotečních úvěrů totiž hodnotí jako výrazně přísnější proti Spojeným státům i jiným částem Evropy a to včetně krátkodobých půjček.

"Nevidím nyní důvody pro obavu, že realitní bublina rozpuká analogicky tomu, co jsme viděli v jiných zemích. Nárůst hypoték je umírněný, poměr loan-to-value zůstává stabilní u 80 procent. Většina Němců stále preferuje hypotéky s co možná nejvíce stabilní úrokovou sazbou proti variabilní," souhlasí ekonom ING Carsten Brzenski.

Ceny podle něho budou pokračovat v růstu, ale na nedostatečné nabídce a přetrvávajících nízkých sazbách, tedy politice Evropské centrální banky.

Tak trochu německé euro

Vůči ní se snesly nářky francouzského ministra průmyslu Arnaulda Montebourga. "Euro je příliš drahé, příliš silné a trochu moc německé. Potřebujeme ho víc italské, francouzské, prostě evropské," uvedl pro Le Parisien.

Podle jeho slov by znehodnocení eura proti americkému dolaru o 10 % zvětšilo francouzské národní bohatství o 1,2 %, vytvořilo 120 tisíc pracovních míst a snížilo schodek o 12 miliard eur. Znehodnocení eura o pětinu by podle něj vytvořilo 300 tisíc míst a snížilo zadlužení země o třetinu.

Nynější realita znamená opak jeho přání. Euro se od 1,3600 posunulo přes 1,3700 až na dosah 1,3800 USD/EUR po slabých úterních datech ze Spojených států. Francouzská nezaměstnanost dosahuje 11 % a centrální banka předpovídá za 3Q pouze 0,1% růst ekonomiky (Patria Online, kat. Německo se obává realitní bubliny, Francie německého eura. Je silné a drahé, tvrdí {citováno 23. 10. 2013}. Dostupný z http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-evropa/c1-61056900-nemecko-se-obava-realitni-bubliny-francie-nemeckeho-eura)




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»