Provozuje:
Juris Real Estate

Hostů v hotelech a penzionech v České republice na jaře přibylo.

Pobývali tu i déle.

Hostů v hotelech a penzionech v České republice na jaře přibylo.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Pobývali tu i déle.

Služeb ubytovacích zařízení v České republice v letošním druhém čtvrtletí využilo 5,8 milionu lidí, což je meziročně o 4,9 procenta více.

Hosté v nich strávili i více nocí. Jejich počet se proti stejnému loňskému období zvýšil o 3,8 procenta na 14 milionů.

O tomto zjištění informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Dosavadní výsledky podle expertů vykazují, že cestovní ruch v ČR letos tak jako loni zřejmě čeká rekord.

Podle statistiků návštěvnost českých hotelů, penzionů či kempů nepřetržitě roste šestým rokem a dynamika růstu počtu domácích a zahraničních hostů se vyrovnala.

Českých turistů v ubytovacích zařízeních meziročně přibylo od dubna do konce června o 4,9 procenta a cizinců o 4,8 procenta.

Údaje za 2. čtvrtletí 2019 podle statistiky ČSÚ. Na návštěvnosti se podle vedoucího oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavla Vančury negativně nepodepsal ani letošní květen, který byl chladný a deštivý.

"Z pohledu TOP 10 zemí jsme největší nárůst zaznamenali u Německa a Francie. Naopak počet turistů z Velké Británie a Jižní Koreje klesl," uvedl Vančura. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy navazuje turistický ruch v ČR úspěšně na ten loňský, rekordní. Za pozitivním vývojem podle ředitele agentury CzechTourism Jana Hergeta stojí slunečné počasí, image České republiky jako bezpečné destinace i marketingové aktivity zahraničních zastoupení agentury.

Z Německa přijelo tradičně turistů nejvíc, 570.000, a mezi zahraničními hosty ČR dál tvořili zhruba pětinu. Proti loňskému druhému čtvrtletí jich bylo o 7,7 procenta více.

Druhou nejpočetnější skupinou byli Slováci, kterých přijelo ve sledovaném období kolem 200.000.

Následovali turisté z Polska se 187.000 návštěvníky.

Významný nárůst si připsali i Ukrajinci, jichž navštívilo ČR o 31,3 procenta více. Podle Hergeta je to růstem ukrajinské ekonomiky i vyšší mobilitě jejích občanů díky biometrickým pasům.

Podle ČSÚ opět přibylo návštěvníků z Číny, přijelo jich o 1,1 procenta více než loni, nárůst byl ale menší než loni, kdy byl dvouciferný.

"Počet Číňanů v Praze vzrostl o pouhé 0,2 procenta, v regionech ale o 8,4 procenta. Počet Korejců v Praze klesl o 6,8 procent a v regionech naopak vzrostl o 8,1 procento," upozornil Herget. Naopak o 1,3 procenta ubylo hostů z Velké Británie.

Na datech z regionů je podle šéfa CzechTourism vidět, že už sklízí plody spolupráce agentury s regiony. Ta se zaměřuje na podporu méně navštěvovaných lokalit a jejich propagaci v zahraničí.

Z hlediska regionů přibylo hostů ve všech krajích s exempcí (výjimkou) Vysočiny, kde jich ubylo. Největší meziroční nárůst zaznamenaly Liberecký, Olomoucký a Pardubický kraj.

Počet noclehů ve druhém čtvrtletí se zvýšil zásluhou domácích i zahraničních hostů, kteří v ubytovacích zařízeních strávili o 3,8, resp. o 3,9 procenta více nocí než před rokem.

Nejčastěji turisté nocovali v hotelích a v Praze. V hlavním městě na tom měli zásluhu zejména cizinci, na které připadlo devět z deseti nocí.

Čeští turisté pak přespávali nejčastěji v Jihočeském, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»