Provozuje:
Juris Real Estate

Hospodářství, ekonomická krize, transformace společnosti v ČR a politika.

V dnešní aktualitě si přiblížíme některé výrazné myšlenky čechoamerického profesora ekonomie Milana Zeleného, které byly publikované v Mladé frontě DNES dne 14. 12. 2009 - v článku Politici “musí” o ekonomice lhát.

Národní hospodářství, světová ekonomická krize, transformace společnosti v ČR a politika.

V dnešní aktualitě si přiblížíme některé výrazné myšlenky čechoamerického profesora ekonomie Milana Zeleného, které byly publikovány v Mladé frontě DNES dne 14. 12. 2009 - v článku Politici “musí” o ekonomice lhát.

autor. JURIS REAL

Národní hospodářství, světová ekonomická krize, transformace společnosti v ČR a politika.

V dnešní aktualitě si přiblížíme některé výrazné myšlenky čechoamerické profesora ekonomie Milana Zeleného, které byly publikované v Mladé frontě DNES v rozhovoru s Viliamem Buchertem, dne 14. 12. 2009 - v článku, který nese název Politici “musí” o ekonomice lhát. Již z názvu textu je tedy zřejmé, že dnes se budeme věnovat komplikovanému vztahu ekonomie a politiky, a to nejen v souvislosti s probíhající transformací ekonomiky v České republice a odehrávající se světovou hospodářskou krizí, ale zejména ve spojitosti se sociologickými aspekty, a to především s transformací celé české společnosti, na kterou bohužel někteří významní čeští národohospodáři, resp. ústavní činitelé po hříchu zapomínají.

Podle prof. Zeleného, který např. přednáší na Fordham University V New Yorku, je třeba striktně rozlišovat mezi krizí a transformací ekonomiky. Krize se totiž cyklicky opakuje, lidé přesto očekávají, že se po nich vrátí dobré časy. Transformace ale má jednosměrný tah. A tyto dva jevy probíhají současně. Politici neposlouchají, protože nerozumějí transformaci a nechápou ekonomiku. Spoléhají jen na voliče. Většina lidí nedokáže právě odlišit, co je krize a co transformace. Tedy co už je nový standard, změna, nový svět a co je jenom cyklicky se opakující jev; neschopnost to rozlišit vede k tomu, že špatně krizi předvídáme a špatně se rozhodujeme, jak ji řešit. Například v USA právě dochází k historické nezvratné transformaci způsobu života, podnikání, mění se pohledy na to, co je dobré a co špatné. My jsme v tomto pozadu. Amerika je laboratoří, z níž se to za pět až deset let přesune i do Evropy včetně České republiky. Krize se nedá přesně odhadnout. Nastává při špatné organizaci práce, neefektivitě, přílišné byrokratizaci. Nikdo neví, co bude spouštěcím mechanismem krize.

Politik má pak jiné cíle než ekonom. Politik musí dělat nutně všechno proto, aby byl zvolen. Proto ekonomickou situaci zkresluje, jeho zásahy do ekonomiky nemohou být v dobré víře. I ekonomové, kteří jsou v tahu stran, zkreslují, jinak by je politici netolerovali. Politické a ekonomické hodnoty a následné rozhodování jsou de facto neslučitelné. Politik uvažuje krátkodobě o dlouhodobých problémech. Politik nemůže a nechce dohlédnout dlouhodobé dopady. Jeho horizont zájmu jsou příští volby. Dobrý ekonom by nikdy nemohl říkat, natož dělat takové věci co dobrý politik. Dobrý politik je ten, který je zvolen. Dobrý ekonom je ten, který se nepoddá požadavkům příštích voleb, ale trvá na své nepolitické pravdě o skutečném stavu ekonomiky. V debatách politicko-společensko-ekonomických se dávají zásahy státu v podstatě do jednoho pytle. Nicméně je třeba ostře rozlišovat mezi regulací a intervencí státu. Regulace je nastavení pravidel pro všechny účastníky na trhu. Je to legitimní a velká role státu. Naopak intervence je zásah nikoli pravidlem, ale ve jménu určitých skupin či firem na úkor ostatních tržních subjektů. To je nežádoucí deformace trhu. Regulace podnikatelům nevadí, protože jsou jí znevýhodnění všichni stejně. Měla by však být dobře promyšlená a trvalá. Naopak intervence deformují trh. Politici dávají přednost intervenci, protože zvýhodnění různých skupin přináší politické straně peníze do volební kampaně.

Stát má jednu úžasnou roli v ekonomice a společnosti - a to je ochránit spotřebitele před újmou a poškozením. Neregulované finanční trhy to nedělají. Jen si vezměte smlouvy finančních ústavů - po stranách malými písmeny vám něco vysvětlují. Snaží se vás oklamat - dal bych podobné věci mimo zákon. A český stát obzvlášť chrání své občany velmi málo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»