Provozuje:
Juris Real Estate

Holešov získal nejstarší výtisk komentáře židovského práva od rabína Šacha.

Kniha vyšla v roce 1663, tedy v roce, kdy holešovský rabín zemřel. Svazek je o 14 let starší než kniha se stejným obsahem, kterou se město pochlubilo před dvěma lety, informovala ČTK mluvčí Městského kulturního střediska Holešov Dana Podhajská.

Holešov získal nejstarší výtisk komentáře židovského práva Šulchan aruchu od rabína Šacha.

autor. JURIS REAL, ČTK

Kniha vyšla v roce 1663, tedy v roce, kdy holešovský rabín zemřel. Svazek je o 14 let starší než kniha se stejným obsahem, kterou se město pochlubilo před dvěma lety, informovala ČTK mluvčí Městského kulturního střediska Holešov Dana Podhajská.

Výtisk rozšířil soubor rabínových knih v holešovské synagoze.

Svazek získal správce Šachovy synagogy Vratislav Brázdil od obchodníka z New Yorku. "Dostal jsem nabídku knihu koupit a neváhal jsem. Takové výtisky se na trhu skoro nevyskytují," uvedl Brázdil.

Kniha je podle něj mimořádná také tím, že je v ní popsaný příběh, který předcházel vydání v amsterodamské tiskárně a který je zmíněný v jiných židovských knihách.

"Rabín před svou smrtí požádal zetě, aby komentáře vydal. Když se tak nestalo, zjevil se mu ve snu a slib mu připomněl. Teprve poté komentář vyšel knižně," řekl Brázdil.

Výtisk je Šachovým komentářem židovského práva, které na přelomu 15. a 16. století napsal Josef Karo pro sefardské Židy. Jde o téměř shodný, ale starší výtisk, než jakým je kniha z roku 1677, kterou synagoga získala před dvěma lety.

"Rozdíl je v tom, že kniha z roku 1663 obsahuje Šachovu vsuvku k pátému dílu Šulchan aruchu, kniha z roku 1677 k dílu druhému. Navíc v tomto případě Šachův komentář doplňuje ještě komentář rabína Taze ze Lvova," uvedla Podhajská.

Šachovu knihovnu začal Brázdil budovat již před lety, postupně ji obohacoval výtisky získanými ve světových internetových aukcích. Aktuálně sbírka čítá téměř tři desítky svazků, nejvzácnější a nejzajímavější z nich jsou v Šachově studovně v synagoze vystaveny.

"Knihy primárně slouží židovským poutníkům ke studiu a k rozjímání. Pro zvídavého běžného turistu jsou zážitkem. Podobný památník v jiných českých synagogách není," doplnila Podhajská.

Šach, vlastním jménem Šabtaj ha-Kohen, se řadí mezi 20 nejvýznamnějších židovských učenců, jeho práce věnované především židovskému právu jsou pro židovský svět zásadní.

V úterý 25. února si podle lunárního hebrejského kalendáře Židé připomenou 357. výročí rabínovy smrti. Při té příležitosti by měly jeho hrobku na holešovském židovském hřbitově znovu navštívit desítky až stovky zbožných židovských věřících z celého světa.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»