Provozuje:
Juris Real Estate

Goldman zaplatí za narovnání hypotečních žalob pět mld. USD.

Americká investiční banka Goldman Sachs zaplatí 5,1 mld. dolarů (127 mld. Kč) za mimosoudní urovnání vládních civ. žalob, které ji obviňují z klamání investorů hypotečními dluhopisy vydanými v letech před finanční krizí z konce minulého desetiletí.

Goldman zaplatí za narovnání hypotečních žalob pět mld. USD.

autor. JURIS REAL

Americká investiční banka Goldman Sachs zaplatí 5,1 mld. dolarů (127 mld. Kč) za mimosoudní urovnání vládních civ. žalob, které ji obviňují z klamání investorů hypotečními dluhopisy vydanými v letech před finanční krizí z konce minulého desetiletí.

Předběžnou dohodu banka oznámila ve čtvrtek večer. Goldman Sachs je jednou z posledních velkých bank, které se s americkými úřady dohodly na podobném urovnání; ostatní banky vesměs zaplatily podstatně více.

Dohoda urovnává současné i budoucí žaloby federálního ministerstva spravedlnosti, států New York a Illinois a některých federálních finančních institucí na Goldman Sachs na to, že její hypoteční cenné papíry z let 2005-07 byly provázeny zavádějícími marketingovými materiály. Žalující strany ještě dohodu oficiálně nepodepsaly.

Goldman Sachs uvedla, že náklady na urovnání sníží její zisk v posledním čtvrtletí loňského roku o 1,5 miliardy dolarů.

Společnost ve třetím čtvrtletí vydělala 1,33 miliardy USD a ve druhém kvartále odložila ze zisku na krytí těchto nákladů 1,45 miliardy USD. Akcie banky po zprávě nepatrně oslabily, uvedla agentura AP.

Goldman Sachs podobně jako jiné banky z Wall Street federální orgány vyšetřovaly od finanční krize zejména kvůli údajnému klamání investorů ohledně bezpečnosti cenných papírů, které vytvářely vázáním různých hypoték do balíků a ty pak prodávaly.

Všeobecný propad nadhodnocených cen realit ve druhé polovině minulého desetiletí srazil hodnotu těchto cenných papírů na minimum, což prohloubilo hypoteční krizi a vedlo ke všeobecné finanční krizi a vládním zásahům na záchranu bank.

Federální a státní úřady již vymohly od velkých amerických bank v rámci urovnání podobných žalob desítky miliard dolarů. Bank of America v roce 2014 zaplatila 16,7 miliardy dolarů. JPMorgan se o rok dříve dohodla na urovnání v sumě 13 miliard dolarů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti.

Podle soudu zneužíval peníze povinných. Více»

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Všechny články a aktuality »»