Provozuje:
Juris Real Estate

Firma Schneider Electric je průkopníkem tzv. inteligentních měst.

Pokročilé technologie jako řešení nových hrozeb v energetice, urbanismu i ekologii.

Firma Schneider Electric je průkopníkem tzv. inteligentních měst.

autor. JURIS REAL

Pokročilé technologie jako řešení nových hrozeb v energetice, urbanismu i ekologii.

Města se musí v příštích letech připravit na nové hrozby, které souvisí s extrémním nárůstem obyvatelstva. Zatímco nyní žije ve městech polovina obyvatel, v roce 2050 to totiž bude již 70 % světové populace.

Obrovská koncentrace lidí na pouhých dvou procentech zemského povrchu s sebou přinese znečištění životního prostředí, dopravní problémy i bezpečnostní rizika např. v souvislosti s dostupností pitné vody.

Experti vidí východisko ve Smart City, inteligentním městě řízeném pokročilými technologiemi, které nacházejí uplatnění v dopravě, energetice, ekologii a dalších oblastech.

Směrem k Smart City vykročily již stovky sídel po celém světě. V České republice se k nim nyní připojuje Písek.

Schneider Electric vstupuje do hry jako průkopník konceptu Smart City, který ročně investuje do vývoje smart-technologií 1 miliardu eur.

Technologie Smart City proti zplodinám a dopravním zácpám

„Podílíme se například na rozvoji udržitelné městské mobility, dodáváme infrastrukturu pro nabíjení elektrických vozidel nebo řídicí systémy pro dopravu, která je v českých i zahraničních městech velkým problémem. Vždyť jen při hledání parkovacího místa, které trvá asi deset minut, vyprodukuje řidič navíc 1,3 kg CO2,“ říká Jaroslav Žlábek, generální ředitel společnosti Schneider Electric, a dodává: „Ekologickou i dopravní zátěž představují také zácpy, v nichž vzniká více zplodin než při plynulém provozu. Například v Madridu se nám povedlo díky našim smart-technologiím snížit dopravní zpoždění o 19 % a zároveň omezit nehodovost.“

Inteligentní město a zabezpečení dodávek vody

Udržitelná městská mobilita ve Smart City není jedinou oblastí, kterou Schneider Electric řeší.

Globální leader pro energetický management dodává rovněž inteligentní technologie pro správu budov, měření spotřeby energií nebo řízení vodárenské sítě.

„Pro ilustraci, jen v roce 2013 se v České republice ztratilo během distribuce 106,3 milionu kubíků vody, což je skoro jedna Vranovská přehrada. Představuje to také zhruba 18 % celkového objemu vody určené k dodávce. Díky nepřetržitému monitoringu stavu potrubí umíme snížit úniky vody až o 15 % a zvýšit bezpečnost dodávek vody. Dostatek pitné vody bude navíc v příštích letech velkým tématem nejen pro města, ale celé státy,“ říká Jaroslav Žlábek.

Písek jako první Smart City v České republice

Schneider Electric má v oblasti Smart City přes dvě stovky úspěšných realizací po celém světě. Nyní na tomto poli zahajuje spolupráci i s Pískem. Ten se má stát prvním inteligentním městem v České republice, které využívá smart-technologie komplexním a systémovým způsobem.

„Z aktuálně řešených projektů chci zmínit rekonstrukci parkoviště, které bude vybaveno systémem pro navádění automobilové dopravy na vyhrazená volná parkovací místa. Ve městě budou brzy dobíjecí stanice od Schneider Electric pro elektromobily a hybridní vozidla. Dále chystáme rekonstrukci veřejného osvětlení a jeho převod na systém Smart. Jednáme rovněž o možnostech využití senzorické sítě na celém území města, jejímž smyslem bude analýza a vyhodnocení získaných dat o dopravě a životním prostředí,“ uvádí místostarosta Písku Josef Knot.

Pozitivní dopady inteligentních technologií na život v Písku

Na projektu Smart City Písek se podílí rovněž Technologické centrum Písek. O pozitivním dopadu technologických řešení na obyvatele města je přesvědčen Radovan Polanský, výkonný ředitel centra.

„Smart technologie nám poskytnou data o reálném zatížení komunikací, což je velmi přínosné při plánování investic do oprav komunikací. Nebo lze sledovat využitelnost městské dopravy, která město Písek stojí necelých deset milionů korun ročně. Informace o parkovacích místech spolu s informacemi o intenzitě dopravy mohou být využity nejen k navádění řidičů k volnému stání, ale také k efektivnímu rozhodnutí, kde budovat nová parkovací místa a kolik. To vše bude mít pozitivní dopady na životní prostředí i kvalitu ovzduší ve městě.“

Pražská ČVUT vnímá Písek jako premianta v oblasti Smart City!

Do projektu Smart City Písek se zapojila také akademická obec, spolupracuje na něm například

ČVUT Praha, Fakulta dopravní. Podle děkana Miroslava Svítka bude mít Smart City pro jejich fakultu jedinečný přínos.

„Písek se stane pilotním městem v České republice, kde bude možné prakticky předvádět jednotlivé projekty Smart City v reálném prostředí. Použitá řešení mohou být velmi inspirativní i pro další města, která o aplikaci konceptu Smart City teprve uvažují. Náš tým se dlouhodobě zaměřuje na návrh architektury Smart City tak, aby byly co nejlépe řešeny konkrétní problémy daného města. Součástí tohoto přístupu je i hodnocení dílčích projektů v rámci celého životního cyklu použitých technických řešení.“

Samotná Česká republika se ke konceptu Smart City již přihlásila, když ve smlouvě mezi EU a ČR o finančních zdrojích EU na léta 2014 – 2020 (resp. 2022)2 uvedla: „ČR patří k zemím s nadprůměrnou energetickou náročností ekonomiky v rámci EU. Na straně spotřeby energie a doprovodného znečištění je proto přínosné koncepční řešení této problematiky prostřednictvím konceptu „Smart City“, provázaných opatření k úspoře energie na municipální úrovni.“




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Všechny články a aktuality »»