Provozuje:
Juris Real Estate

Finanční příjmy domácností rostly.

Přesto přibylo lidí ohrožených chudobou.

Finanční příjmy domácností rostly.

autor. JURIS REAL, ČTK

Přesto přibylo lidí ohrožených chudobou.

Příjmy domácností v tuzemsku rostly. Předloni měla průměrná česká domácnost k dispozici na osobu 195.100 korun čistého. Je to zhruba o 12.700 korun víc než v roce 2017, tedy o skoro sedm procent.

I přes zvýšení částek ale v zemi přibývá lidí, jimž hrozí příjmová chudoba. Loni to byla desetina obyvatel, v přepočtu asi 1,06 milionu.

Proti předchozímu roku se jejich počet zvýšil o víc než 50.000. Toto zjištění vyplývá z údajů, které na tiskové konferenci uveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Člověk hrozí příjmová chudoba, pokud nemá ani 60 procent mediánu čistého příjmu. Tato hranice loni činila 12.818 korun pro jednotlivce, pro rodiny byla vyšší.

Proti roku 2018 se limit zvedl o 855 korun, pro samotného člověka tak dosahoval 11.963 korun.

Podle údajů statistiků příjmy za posledních deset let rostou. Díky dobré kondici české ekonomiky se v posledních letech zvedají výrazněji. I přes navyšování částek ale přibývá lidí v chudobě pod stanovenou hranicí příjmové chudoby.

Loni jich bylo 10,1 procenta, předloni 9,6 procenta a v roce 2017 celkem 9,1 procenta. Za poslední dva roky se tak počet lidí s částkou pod limitem příjmové chudoby zvýšil o víc než 100.000, vyplývá z dat ČSÚ.

"Tempo nárůstu příjmů nízko příjmové skupiny (desetiny lidí s nejnižší částkou) není tak vysoké jako u středně příjmových," zdůvodnil Jiří Pekárek z ČSÚ. Podle něj se podíl ohrožených příjmovou chudobou pohybuje za posledních deset let mezi devíti a deseti procenty. Česká republika patří v Evropě k zemím, které jsou na tom nejlépe.

Průměrná domácnost měla v roce 2018 k dispozici na osobu 195.100 korun čistého. Polovina domácností ale nedosáhla na 179.100 korun. Nejhůř na tom byly rodiny samoživitelek a samoživitelů s dětmi. V průměru měly 137.300 korun.

Polovina musela ale vyjít s částkou nižší než 128.400 korun. V úplných rodinách s dětmi byla tato mediánová suma o 29.200 na osobu vyšší.

Víc peněz pak měly k dispozici domácnosti seniorů. Příjem poloviny z nich překročil 167.700 korun na osobu. V průměru pak měla seniorská domácnost na osobu 183.400 korun čistého.

Nejlépe jsou na tom samotní lidé v produktivním věku. Průměrná částka u nich dosahovala 284.500 korun, medián pak 258.000 korun.

Méně je v tuzemsku lidí, kteří s obtížemi či velkými problémy vycházejí s příjmem. Zatímco předloni jich bylo 17,6 procenta, loni 14,3 procenta. Větší je naopak podíl těch, kteří s částkou vycházejí snadno či velmi snadno. Zvedl se z 15,2 na 18,4 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»