Provozuje:
Juris Real Estate

Fed včera zvýšil základní úrok o půl procentního bodu.

Nejvíce za 22 let.

Fed včera zvýšil základní úrok o půl procentního bodu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Nejvíce za 22 let.

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. Zvýšení úroků je nejvyšší za posledních 22 let.

V prohlášení Fed rovněž oznámil, že příští měsíc začne snižovat objem držených dluhopisů a naznačil možné další zvyšování úroků v obdobném rozsahu.

Kroky měnového výboru mají snížit inflaci, která je nyní v USA nejvyšší za 40 let.

Rozhodnutí o zvýšení úroků bylo podle banky jednomyslné a v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

Fed tak navázal na březnové zvýšení sazby o čtvrt procentního bodu.

Navzdory poklesu hrubého domácího produktu v prvních třech měsících roku zůstávají výdaje domácností a fixní investice firem vysoké, upozornil Fed.

Inflace pak zůstává zvýšená a kvůli válce na Ukrajině a novým koronavirovým omezením v Číně zřejmě zůstanou inflační tlaky vysoké.

"Inflace je příliš vysoká," sdělil novinářům šéf Fedu Jerome Powell. "Jednáme rychle, abychom ji snížili," dodal.

Na dotaz novinářů však uvedl, že Fed neuvažuje o zvýšení úroků o 0,75 procentního bodu. Na stole je však další zvýšení o půl procentního bodu na zasedáních měnového výboru v červnu a v červenci.

Zdůraznil také přesvědčení, že obnovení cenové stability, tedy omezení vysoké inflace, je nezbytné pro udržení zdravé ekonomiky.

Fed také začne snižovat svoji rozvahu, která stoupla až na devět bilionů USD (210,3 bilionu Kč), když se centrální banka snažila ochránit ekonomiku před pandemií nemoci covid-19.

Po recesi způsobené pandemií se rozvaha více než zdvojnásobila, protože Fed nakoupil dluhopisy za biliony dolarů ve snaze udržet dlouhodobé výpůjční sazby na nízké úrovni.

V červnu, červenci a srpnu by měla rozvaha klesat o 47,5 miliardy USD měsíčně a v září by se tato částka mohla zvýšit na 95 miliard USD měsíčně.

Zvýšení úrokové sazby zdražuje úvěry a zpomaluje poptávku. To pomáhá zpomalovat inflaci, zároveň ale oslabuje hospodářský růst.

Centrální banka se proto musí snažit zvýšit úrokové sazby natolik, aby omezila inflaci, a zároveň neohrozila ekonomický růst a trh práce.

Powell rovněž prohlásil, že chce rychle zvýšit hlavní úrokovou sazbu na úroveň, která nebude stimulovat ani omezovat hospodářský růst.

Představitelé Fedu naznačili, že této hranice, která se podle nich pohybuje kolem 2,4 procenta, dosáhne do konce roku.

Finanční trhy počítají s tím, že do poloviny příštího roku úrok stoupne až na 3,6 procenta, což by byla nejvyšší hodnota za 15 let.

Americké akcie v reakci na rozhodnutí Fedu prudce vzrostly a po Powellově projevu zisky dále zvýšily. Výnosy amerických státních dluhopisů se naopak snížily a dolar vůči koši měn oslabil.

Inflace v USA se nyní nachází vysoko nad dvouprocentním cílem Fedu. V březnu stoupla na 8,5 procenta, což byla nejvyšší úroveň od prosince 1981. Šestý měsíc po sobě ceny rostly tempem nad šest procent.

Nejvíce se zvyšovaly ceny jídla a energií, které žene vzhůru ruská invaze na Ukrajinu. Dál se zvyšovaly i náklady na bydlení. HDP pak v prvním čtvrtletí klesl o 1,4 procenta po růstu o 6,9 procenta ve čtvrtém čtvrtletí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»