Provozuje:
Juris Real Estate

Farmáři nechtějí vpustit na trasu D35 stavbaře a archeology.

Výkup pozemků je přitom již hotov. Zemědělci hospodařící na pozemcích v trase budoucí dálnice D35 z nich nechali policií vyvést geodety, kteří plánovali vytyčit koridor pro chystaný záchranný archeologický průzkum.

Farmáři nechtějí vpustit na trasu D35 stavbaře a archeology.

autor. JURIS REAL

Výkup pozemků je přitom již hotov. Zemědělci hospodařící na pozemcích v trase budoucí dálnice D35 z nich nechali policií vyvést geodety, kteří plánovali vytyčit koridor pro chystaný záchranný archeologický průzkum.

Farmáři plochy na trase Časy - Ostrov oseli a tvrdí, že na ně mají platné nájemní smlouvy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je přesvědčeno, že ve veřejném zájmu je možné průzkum provést, přestože všechny smlouvy včas nevypovědělo, a že zemědělci stavbu úmyslně komplikují.

Podle starosta Časů Zdeňka Seidla silničáři pozemky sice vykoupili, nájemní smlouvy však vypověděli pozdě.

"V srpnu přišla zemědělským podnikům, které tam hospodaří, výpověď na pozemky Časy - Ostrov, kde je vysloveně uvedeno, že nájemní doba končí 30. září 2017. V úterý přišel dopis, že dnes nastupují dělat archeologický průzkum," sdělil ČTK Seidl. Na situaci na trase Časy - Ostrov dnes upozornila Česká televize. Seidl dodal, že na možné problémy s roční výpovědní lhůtou upozorňoval silničáře již před několika měsíci.

Podle něj není řešením, že ŘSD nabízí zemědělcům úhradu škody, neboť farmáři mají až do konce září na pozemcích závazky, např. kvůli zemědělským dotacím.

"Nejdřív udělat škodu a pak se s tím, komu jste ji způsobili, začít domlouvat, jak velikou, tak takhle by to by asi být nemělo a myslím, že je to protizákonné," dodal Seidl. Volat policii je rozhodnutý i pro futuro (do budoucna), kdyby se situace opakovala, případně se chce obrátit na stavební úřad, aby stavbu zastavil. Pronajatých pozemků je podle Seidla více než 90 procent.

Námitky má i farmář Petr Kostkan z Časů. "Svolil jsem, aby se na pozemcích pohybovali, ale nepřeji si, aby sem najel bagr. Nepřipadá v úvahu, aby tady něco dělali," řekl ČTK Kostkan. Obdobná situace nastala i u pozemků, na nichž hospodaří zemědělská společnost Chroustovická.

"Nemají právo vstupovat na naše pozemky. Výstavba silnic je potřeba, nikdo jí nebrání, je ale nutné, aby se k zemědělcům chovali slušně. Nikomu v oblasti nedali vědět, jak se s nimi dohodnou," uvedla prokuristka firmy Martina Jelínková. Na pozemky má společnost smlouvu na dobu určitou.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl tvrdí, že stavba dálnice jako stavba ve veřejném zájmu je nadřazena lokálním smlouvám. Podle něj zemědělci dobře věděli, že se v letošní stavební sezoně začne stavět. O uhrazení prokazatelné škody je ŘSD ochotné jednat.

"Můj názor je, že jde o úmyslnou komplikaci stavby podobně, jako byly úmyslně komplikovány výkupy pozemků," řekl ČTK Rýdl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»