Provozuje:
Juris Real Estate

Fantova kavárna na Hlavním nádraží zase nabízí kávu a občerstvení.

Po rekonstrukci se na pražském Hlavním nádraží znovu otevřela návštěvníkům Fantova kavárna. Prostor pod kupolí historické budovy provozuje indický kavárenský řetězec Café Coffee Day. Nabízí kávu, kterou firma sama pěstuje.

Fantova kavárna na Hlavním nádraží zase nabízí kávu a občerstvení.

autor. JURIS REAL

Po rekonstrukci se na pražském Hlavním nádraží znovu otevřela návštěvníkům Fantova kavárna. Prostor pod kupolí historické budovy provozuje indický kavárenský řetězec Café Coffee Day. Nabízí kávu, kterou firma sama pěstuje.

Část secesní budovy, v níž kavárna sídlí, opravila italská společnost Grandi Stazioni, jež má za své investice do budov Hlavního nádraží objekt v pronájmu.

Kavárna nabízí místa u stolečků pod kupolí zdobenou malbami a sochami slavných českých tvůrců, další místa jsou v uzavřeném prostoru.

Interiér kavárny vychází z podob dalších provozoven indického řetězce.

Kavárna nemá své WC a její návštěvníci musejí použít toalety u příchodu k vlakům.

Vnitřní kavárna je vybavena nábytkem, který odkazuje ke známým kouskům designérů 20. století. Jsou v něm třeba křesla připomínající slavnou a dodnes vyráběnou Barcelonu Ludwiga Miese van der Rohe, jimiž je vybavena i brněnská vila Tugendhat.

Ve Fantově kavárně však je kožené polstrování křesla posazeno na konstrukci dřevěné, nikoli ocelové, jak je tomu u originálu.

Řetězec Café Coffee Day má po celé Indii více než 1450 kaváren. V ČR má provozovny zejména v obchodních centrech, Fantova kavárna je jeho desátou pobočkou v tuzemsku. "Kavárna ve Fantově budově je naše první provozovna umístěná v tak jedinečné historické lokalitě v České republice. (...) Spojují nás naše dlouhé tradice, neboť již více než 150 let se věnujeme pěstování špičkové kávy," uvedl při otevření kavárny Bharat Gowda, člen představenstva Café Coffee Day.

Hlavní nádraží v Praze je kulturní památkou. Kavárna byla původně odjezdová hala, později sloužila jako místo k posezení při čekání na vlak, ale je i památkou na architekta historické budovy nádraží Josefa Fantu.

Je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobí typické secesní motivy i sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy. Interiéry vyzdobili sochaři Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun.

Italská společnost Grandi Stazioni prostory nádraží opravuje od prosince 2006. Ve vstupní hale vystavěla nové odbavovací centrum, eskalátory, výtahy a řadu obchodů.

Výměnou za rekonstrukci nádraží získala od Českých drah možnost budovu komerčně využívat po dobu 30 let. Na jaře požádala o prodloužení lhůty na obnovu Fantovy budovy, jež měla být hotová v říjnu 2016.

"Zatím jednáme, je třeba najít novou náplň pro využití budovy, která se po otevření nové budovy v 70. letech nepoužívá," řekl dnes ČTK mluvčí firmy Martin Hamšík. Dokončení oprav Fantovy budovy je podle smlouvy z roku 2003 podmínkou pro prodloužení pronájmu prostor nádraží italské společnosti o dalších 20 let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»