Provozuje:
Juris Real Estate

Experti zkritizovali rekonstrukci hradu Helfštýn na Přerovsku.

Četné zásahy do autentické hmoty stavby včetně bourání pozdně gotického zdiva provázely podle Českého národního komitétu (ČNK) ICOMOS, tedy Mezinárodní rady pro památky a sídla, rekonstrukci paláce hradu Helfštýn na Přerovsku.

Experti zkritizovali rekonstrukci hradu Helfštýn na Přerovsku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Četné zásahy do autentické hmoty stavby včetně bourání pozdně gotického zdiva provázely podle Českého národního komitétu (ČNK) ICOMOS, tedy Mezinárodní rady pro památky a sídla, rekonstrukci paláce hradu Helfštýn na Přerovsku.

Ochranné zastřešení stavbu nechrání a do konstrukcí zatéká, uvedl v tiskové zprávě mluvčí organizace Jan Štoll.

Rekonstrukce přitom loni získala hlavní cenu jedné z největších tuzemských architektonických cen.

Hrad Helfštýn je jeden z největších hradů v České republice a je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji. Zchátralý renesanční palác začali stavbaři opravovat v září 2017 a práce trvaly do srpna 2020.

Rekonstrukce stála přes 90 milionů korun. Zahrnovala statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras.

Na rekonstrukci hradu dohlížel Národní památkový ústav. Jeho vyjádření se ČTK nepodařilo získat, již dříve se ale výtkám ze strany ICOMOS bránil v obšírném vyjádření na svém webu.

Názory prezentované komitétem ICOMOS označuje za subjektivní a především připomíná, že památka byla ve 20. letech poznamenaná mnoha z dnešního pohledu neodbornými zásahy, s nimiž se rekonstrukce musela vypořádat.

Hrad spravuje Muzeem Komenského v Přerově. Mluvčí hradu Eva Lehnertová ČTK sdělila, že se ke kritice ICOMOS nebude správa hradu vyjadřovat právě proto, že je jen správcem.

Podle členů Vědeckého výboru pro hrady a zámky ICOMOS nebyly při rekonstrukci zastoupeny moderní a nadčasové aspekty péče o architektonické dědictví.

"Autentická materie zříceniny paláce byla v druhé polovině 20. století narušena řadou velmi necitlivých úprav. To však v žádném případě nemůže zdůvodňovat a omlouvat rezignaci na kvalifikované, památkově akceptovatelné ošetření památky. Nelze přejít, že místo toho byly provedeny četné zásahy do autentické hmoty, včetně bourání zdiva pozdně gotického původu," prohlásil prezident organizace Václav Girsa.

Rekonstrukce paláce hradu Helfštýn přitom získala v listopadu Českou cenu za architekturu. Porota ceny tehdy uvedla, že autoři vytvořili koncepci respektující historický objekt.

Do historické stavby podle ní vložili soudobé architektonické prvky a propojili přízemí s vyššími podlažími paláce, která byla dosud veřejnosti nedostupná.

Autory návrhu byli Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z olomoucké společnosti atelier-r, jejich reakci ČTK shání.

Odborníci z ICOMOS tvrdí, že způsob vodorovného zastřešení paláce, skrytého za korunou zdiva, negarantuje spolehlivou ochranu.

"Prohlídka prostorů paláce s masivními závějemi sněhu i partie silně promáčených konstrukcí to stvrzují. Je zjevné, že nesprávně zvolené technické řešení bude záhy namísto ochrany zhoršovat stav autentických konstrukcí a výhledově silně ohrožovat památku," popsal komitét ve stanovisku.

"Skutečně moderní a zároveň nadčasové aspekty péče o architektonické dědictví, jako jsou vědecká preciznost materiálového průzkumu, řemeslná a výtvarná pečlivost restaurátorského ošetření, nebo celková enviromentální šetrnost zásahu, zde zastoupeny nejsou," uzavřel Girsa.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»