Provozuje:
Juris Real Estate

Experti začali bít na poplach.

Tvrdí: zachraňte památky, nehodnoťte režim.

Experti začali bít na poplach.

autor. JURIS REAL

Tvrdí: zachraňte památky, nehodnoťte režim.

Odborníci na stavebnictví začínají více bránit některé architektonicky zajímavé stavby z minulého století (i totalitní doby), a tak se ministerstvo kultury musí zabývat návrhy na prohlášení staveb z druhé poloviny 20. století za památky.

Jenže jejich "státní" ochrana vzbuzuje často kontroverze a rozporuplné názory i mezi odbornou veřejností, posuzování návrhů tak trvá někdy více než rok.

Tak je tomu třeba v případě pražského obchodního domu Kotva. Tisková mluvčí ministerstva Simona Cigánková ČTK sdělila, že rozhodnutí padne pravděpodobně do konce roku.

Aktuálně se jedná o pražském Parkhotelu nebo o budově Strojimportu. Návrhy na prohlášení nemovitých i movitých památek mohou vzejít od úředníků, ale i od kohokoli, třeba v případě poválečných památek bývá řízení zahájeno v drtivé většině na podnět fyzických osob či sdružení. Nyní se nejvíce hovoří o budovách Transgasu v metropoli postavených ve stylu brutalismu. Za stavby se postavili historikové umění z vysokých škol. Jejich vlastník je však hodlá zbourat a stavět na jejích místě nové objekty. Pro odstranění podle developera mluví energetická náročnost budov nebo urbanistický aspekt. Ministerstvo kultury loni odmítlo budovy ze 70. let za památku prohlásit, od jara trvá přezkumné řízení, během něhož však majitel musí s budovami nakládat tak, jako by památkou byly. Řízení podle mluvčí může trvat ještě měsíce.

Kromě obchodního domu Kotva od architektů manželů Machoninových zvažuje ministerstvo i případnou památkovou ochranu bývalé mazutové výtopny na pražském sídlišti Invalidovna. Úředníci dostali v červenci také návrh na prohlášení celého sídliště Ďáblice za kulturní památku.

Delší dobu již taktéž posuzují, zda by památkou mohlo být nádraží v Ostravě Vítkovicích z 60. let. „Stále čekáme na zpracování stavebně-historického posudku od Národního památkového ústavu podle požadavků pana ministra,“ konstatovala mluvčí. Mediálně proslavené havířovské nádraží ale ani po dlouhém řízení a mnoha správních odvoláních prohlášeno památkou nebylo.

Zda se chráněnou památku stane pražská Kotva, zatím zřejmé není. Ministerstvo ale jinou stavbu od manželů Machoninových, karlovarský hotel Thermal, za památku letos odmítlo prohlásit.

Odborníci připomínají, že ministerstvo nerozhoduje systémově a stále poválečné architektuře věnuje málo pozornosti, respektive může podléhat i tlakům developerů a obavám z jejich případných žalob kvůli maření investic „Přestože zájem zejména odborné veřejnosti o architekturu 60., 70. a 80. let 20. století stále stoupá a povědomí o jejích hodnotách roste, nepovažuji situaci za příznivou. Stále totiž narážíme zejména na nepochopení širší (především laické) veřejnosti, jež tuto architekturu vnímá především skrze její spojení s dobou totality a považuje ji za ideologickou,“ říká ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Podle ní se tento fakt projevuje tak, že se nezkoumají skutečné hodnoty samotného díla, ale doba jeho vzniku. „Pozitivní ale je, že se stavbami druhé poloviny 20. století zabývá stále více odborníků. Vzniká řada vědeckovýzkumných projektů a postupně roste i informovanost širší veřejnosti,“ míní ředitelka. Mnozí experti (mezi nimi i realitní) nesouhlasili ani se zbouráním hotelu Praha, zmizela tak stavba i mnoho z jejího unikátního vybavení. Jen část se bohužel dostala do Uměleckoprůmyslového muzea.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»