Provozuje:
Juris Real Estate

Exekutoři proti teritorialitě jsou opět nespokojení.

Jedním z bodů, který se dle informací z následné tiskové konference na tzv. bilateriální schůzce řešil, byly změny v exekučním řádu.

Exekutoři proti teritorialitě jsou opět nespokojení.

autor. JURIS REAL

Jedním z bodů, který se dle informací z následné tiskové konference na tzv. bilateriální schůzce řešil, byly změny v exekučním řádu.

Jejich „prosazení“ v poslanecké sněmovně do konce volebního období současné vlády bylo oběma vládními představiteli označeno za prioritní.

Názorové uskupení Exekutoři proti teritorialitě, které sdružuje na dvě desítky převážně větších exekutorských úřadů, chce připomenout některé své výhrady k těmto změnám, které byly představeny v říjnu tohoto roku.

„Obecně lze říci, že máme obavy z nekoncepčnosti navrhovaných změn. O tom, že je zapotřebí některé problémy v oblasti exekucí řešit, není pochyb. Otázkou ale je, zda tak činit ve spěchu a bez patřičné odborné diskuze, což bohužel může nastat,“ otevírá svůj komentář soudní exekutor z Litoměřic a jeden z mluvčích platformy JUDr. Ondřej Mareš.

„Například samo ministerstvo spravedlnosti dospělo dříve k názoru, že zavádět místní příslušnost v České republice není správný směr. Jenže součástí aktuálních změn je také návrh na koncentraci exekucí vedených proti jednomu dlužníkovi pod jednoho soudního exekutora.

Kdyby byla novela exekučního řádu přijata, tak pokud soudní exekutor dostane na stůl exekuci, u které zjistí, že už jsou vůči dlužníkovi vedena jiná řízení z období před účinností novely, musí tuto novou exekuci předat soudnímu exekutorovi, který je dlužníkovi nejblíže. V okrese, v kraji, v nejbližším kraji a tak dále. To není nic jiného než zavedení místní příslušnosti,“ vysvětluje Mareš.

Nepůjde přitom o marginální záležitost, takový postup by se mohl týkat desítek i stovek tisíc případů. A u všech by došlo k tomu, že si věřitel nebude moct svobodně vybrat soudního exekutora, což v kombinaci s dalšími faktory dlouhodobě povede k poklesu vymahatelnosti.

Druhou problematickou oblastí, které se novela exekučního řádu týká, je zastavování dva roky běžících exekučních řízení. Zde vidí soudní exekutor Mgr. René Mohyla, další z představitelů platformy, určitá pozitiva: „Dnes tu máme velké množství exekucí, které jsou jednoznačně nevymahatelné, ale my je musíme i nadále řešit. Kdyby se takové exekuce daly zastavovat po dvou letech vymáhání s tím, že věřitel si může zaplatit zálohu na prodloužení exekučního procesu, svůj kladný přínos by to jistě mělo.“ René Mohyla ale přidává také druhý pohled, který už tak pozitivní není: „Nejsou výjimkou exekuce, které se do úspěšného konce dotáhnou až po třech, čtyřech nebo i více letech. Pokud by novela vstoupila v platnost, tak pro některé věřitele může být zaplacení zálohy po dvou letech řízení tak, aby se exekuce mohla řešit dál, odrazující a demotivační. Pak dojde k tomu, že nebudou řešeny exekuce, které by za současného stavu mohly být vyřešeny, i když za delší dobu. Nejsem si jistý, že je toto v souladu s právem věřitele na splacení jeho pohledávek.“




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»