Provozuje:
Juris Real Estate

Exekutoři hodlají popotahovat diskutéry, kteří schvalovali atak na vykonavatele.

Exekutorská komora vážně zvažuje podání trestního oznámení na webové blogery, kteří ve svých příspěvcích na různých serverech a sociálních sítích schvalovali útok na kolegy v Plzni.

Exekutoři hodlají popotahovat diskutéry, kteří schvalovali atak na vykonavatele.

autor. JURIS REAL

Exekutorská komora vážně zvažuje podání trestního oznámení na webové blogery, kteří ve svých příspěvcích na různých serverech a sociálních sítích schvalovali útok na kolegy v Plzni.

Dvojici soudních vykonavatelů tam v úterý tři mladí agresoři napadli plynovou pistolí a rovněž teleskopickým obuškem.

Napadení se odehrálo v dodávce v plzeňské Smrkové ulici, kterou vykonavatelé soudního exekutora přijeli na místo, aby v bytě dlužníka provedli soupis věci.

„Trojice podezřelých použila při útoku plynovou zbraň, ze které několikrát vystřelila, a též teleskopický obušek,“ sdělila policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Zprávy o útoku na zaměstnance exekutorského úřadu, které záchranáři po útoku odvezli do nemocnice s poraněním hlavy, se hned v úterý objevily a množily na řadě zpravodajských serverů a řada lidí je i sdílela na sociálních sítích.

Některé komentáře čtenářů (resp. diskutujících), které se pod nimi objevily, však zástupci Exekutorské komory ČR považují za nepřijatelné a nemravné. „S takovými komentáři se setkáváme každý den, naše práce prostě není populární a často vyvolává negativní reakce. To ale neznamená, že by měla společnost schvalovat útoky na naše kolegy vykonávající činnost, kterou na ně delegoval stát,“ konstatovala prezidentka komory Pavla Fučíková. Upřesnila, že dosud obdobné útoky či excesy komora spíše přecházela. Řada příspěvků reagujících na úterní napadení exekutorů v Plzni však podle ní naplňuje znaky trestného činu. Upozornila, že profese soudního exekutora patří mezi zvláště chráněné - je totiž na ně ex lege (ze zákona) pohlíženo jako na úřední osoby (pozn. dle trestního zákoníku). „Na základě úterních událostí jsme připraveni podat trestní oznámení na některé diskutéry, kteří "vyjadřovali sympatie" k útočníkům nebo dokonce vybízeli k opakování útoků,“ doplnila. Útok samotný ihned v úterý též velmi razantně odsoudil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.„Jakkoliv vyhrocené situace lidí, po kterých jsou soudem uložené povinnosti vymáhány, zkrátka nesmí vyústit v násilí. Pevně věřím, že se jednalo o ojedinělý incident a doufám, že bude řádně prošetřen,“ uvedl.

Avšak kolika podezřelých občanů by se trestní oznámení mohlo přímo dotýkat, prezidentka komory neupřesnila. Podle trestního zákoníku (zákon č. 40/2009 Sb.) však člověku, jenž veřejně schvaluje zločin nebo vychvaluje jeho pachatele, hrozí v případě odsouzení až rok ve vězení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»