Provozuje:
Juris Real Estate

Exekutoři budou podle Pelikána zaplaceni dost.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje snížení exekutorského tarifu. Exekutoři varují: „Stát bez exekutorů – stát bez práva.“ Ministr Robert Pelikán se kolapsu systému neobává: „Vyděláte si pořád dost.“

Exekutoři budou podle Pelikána zaplaceni dost.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo spravedlnosti připravuje snížení exekutorského tarifu. Exekutoři varují: „Stát bez exekutorů – stát bez práva.“ Ministr Robert Pelikán se kolapsu systému neobává: „Vyděláte si pořád dost.“

Exekutorská komora ČR svolala mimořádný sněm k plánovanému snížení exekutorských tarifů. Ministerstvo spravedlnosti ČR připravuje jejich postupné snížení až na jednu třetinu současné hodnoty. Exekutoři varují před kolapsem systému vymáhání soudních rozhodnutí a nevymahatelností práva v České republice. „V systému soudních exekutorů se nachází 70 % nevymahatelných pohledávek, za které exekutoři nedostanou zaplaceno, přestože se jimi musí zabývat. Průměrná exekuce trvá 2 roky. I s tím mají někteří věřitelé problém – matky čekající na výživné, živnostníci, kteří nemají zaplacené faktury,“ uvedla Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR, a dodala: „Vlastní exekuce bude odstavena na vedlejší kolej a exekuce se prodlouží o měsíce, možná roky.“

Stabilitu exekutorských úřadů na mimořádném sněmu podpořila Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie: „Jsem přesvědčená, že Soudcovská unie se vyjadřuje k otázkám odměny exekutorů z hlediska jejich nezávislosti a nestrannosti. Soudci nemohou opomenout, že exekučním řádem byla na exekutory přenesena pravomoc vymáhat vykonatelná soudní rozhodnutí. Exekutoři mají význam pro zdravou funkčnost státu. Narušení vymahatelnosti práva a pohledávek výrazně ovlivní sociální a právní život.“ „Jsem si jist, že tento stát nemá do budoucna žádnou jinou alternativu k vymáhání vykonatelných rozsudků než institut soukromých exekutorů,“ připojil se Jaroslav Bureš, předseda Vrchního soudu v Praze, a doplnil: „Odměna nesmí ztratit svůj motivační charakter.“

„Naším cílem je snížit exekutorům odměny,“ potvrdil Robert Pelikán, ministr spravedlnosti, ovšem připomněl: „Nikdo nemá v úmyslu ohrozit vymahatelnost práva v České republice ani připravit exekutory o spravedlivou odměnu.“ Ministerstvo spravedlnosti žádalo exekutory o zpřístupnění nákladů a výnosů jednotlivých exekutorských úřadů. Exekutorská komora ČR ale konkrétní data neposkytla. Ministerstvo tedy vycházelo z vlastních odhadů na základě dostupných dat.

Modelový úřad počítá ministerstvo spravedlnosti s nápadem 2 400 věcí. Takových je v současnosti přibližně 55 % úřadů. Počítá s 25% úspěšností vymožených exekucí, což je méně, než 30% úspěšnost, kterou udává Exekutorská komora. Náklady ministerstvo na základě dat Exekutorské komory spočítalo na 3 587 124 Kč a výnosy na 7 392 000 Kč. Ministerstvo počítá se 4 zaměstnanci a veškerými náklady, což v sále vyvolalo smích exekutorů. „Korigovaly jsme pouze cenu obálek, protože Exekutorská komora udávala maloobchodní cenu,“ doplnil Robert Pelikán s tím, že pokud exekutoři nejsou schopni zajistit si obálky za velkoobchodní cenu, ministerstvo spravedlnosti jim je rádo odprodá. Zisk exekutorů v modelovém příkladu vychází na 3 804 876 Kč ročně. Skutečný zisk exekutorských úřadů je podle daňových přiznání z finanční správy 4 184 136 Kč, tedy 348 678 Kč měsíčně.

„Vznikla nedorozumění a obavy, které jsou neoprávněné,“ uvedl svůj projev ministr Robert Pelikán a doplnil: „Exekutor je nutná součást každého systému práva. To si uvědomujeme.“ Masivnímu ukončování činnosti exekutorských úřadů se neobává. I po snížení tarifu by jim měl zůstat dostatečný zisk. Snížení exekučního tarifu by mělo přijít ve dvou fázích. První z nich bude dána vyhláškou ještě před přípravou nového zákona. V této fázi dojde ke snížení základního tarifního pásma z 15 % na 10 % a minimální odměny z 3 000 Kč na 2 000 Kč. Již dnes mohou exekutoři vybírat zálohy na náklady a svou odměnu. To ale exekutorské úřady často z konkurenčních důvodů nedělají.

Ve druhém kroku spolu s povinným vybírání záloh od dobrovolných věřitelů, tedy od těch, kteří se dostali do věřitelského postavení vlastním rozhodnutím, dojde k dalšímu snížení exekutorského tarifu na 5 % a minimální odměny na 1 000 Kč.

„Dobrovolný věřitel by měl v případě nevymožení pohledávky nést náklady. Proto chceme zavést povinné zálohy,“ zdůvodnil Robert Pelikán. V současnosti pouze přibližně 25 až 30 % exekucí skončí vymožením nákladů od povinného. To znamená, že těchto 25 až 30 % povinných hradí veškeré náklady celého systému vymáhání pohledávek. Při zavedení povinných záloh by odpadlo také vymáhání bagatelních pohledávek a pohledávek, u nichž je předem zřejmé, že budou nevymahatelné pro nedostatek majetku dlužníka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»