Provozuje:
Juris Real Estate

Exekuční vymáhání z druhého konce republiky zřejmě skončí.

Správný dlužník je pro soudního exekutora ten, ze kterého jdou peníze snadno vymoci. Pokud ještě k tomu dluží dost finančních prostředků, znamená to tučnou odměnu. Právě to láká exekutory k boji o dlužníky ve všech koutech České republiky.

Exekuční vymáhání z druhého konce republiky zřejmě skončí.

autor. JURIS REAL

Správný dlužník je pro soudního exekutora ten, ze kterého jdou peníze snadno vymoci. Pokud ještě k tomu dluží dost finančních prostředků, znamená to tučnou odměnu. Právě to láká exekutory k boji o dlužníky ve všech koutech České republiky.

Navíc platí, že čím více najetých kilometrů, tím větší finanční odměna. S tím by ale měl být už brzy konec.

Taková praxe už totiž začala vadit i některým samotným exekutorům. Ti plánují, aby se exekuční případy rozdělovaly jednotlivým exekutorským úřadům v rámci krajů podle principu (resp. zásady) teritoriality. „Naším cílem je přijetí zákona, který odstraní obchodování s pohledávkami a nastaví podmínky pro spravedlivé vymáhání, které nebude pro dlužníky likvidační,“ říká soudní exekutor Petr Kučera, který společně s Petrem Polanským stojí za Platformou teritoriality. Podle jejich návrhu by celý princip měl fungovat tak, že jednotlivé soudy budou exekuce rozdělovat příslušným úřadům pouze v daném kraji nebo okrese, a to postupně.

„Exekutoři nesmějí být vzájemně si konkurujícími podnikateli, usilujícími o získání co nejvíce exekucí. Má jít o zástupce státu objektivně vykonávající právo a šetřící práva jak věřitele, tak dlužníka a mající řízení úřadu plně v rukou,“ vysvětlují oba navrhovatelé. Jejich iniciativu vítají různé občanské poradny (dluhové poradny) i organizace Člověk v tísni. „Je to úplný základ pro to, aby se změnilo fungování exekucí. V ČR existuje momentálně na 155 exekutorských úřadů a mezi nimi probíhá tvrdý konkurenční boj o získání „lepšího dlužníka“. Některé z úřadů ročně provedou 100 tisíc exekucí, jiné ani ne tisícovku. Ti, kteří si mohou vybírat, jsou na tom samozřejmě mnohem lépe. A také jsou to často ti nejméně korektní exekutoři,“ popisuje situaci v tuzemsku šéf Člověka v tísni Daniel Hůle. Podle něj by rozdělení jednotlivých dlužníků mezi exekutory v rámci jednoho kraje či okresu mělo proběhnout rovnoměrně. „Je to tak, že danou exekuci by měl vždy dostat přidělenou ten úřad, který dluh vymáhal před nejdelší dobou,“ vysvětluje Hůle.

Podobným návrhem zákona jako dvojice exekutorů se pak zabývá i hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Jeho zástupci ve čtvrtek předložili Poslanecké sněmovně novelu zákona o exekutorech, která má podle jejich slov ukončit exekutorský byznys s dluhy. „Součástí dnešního problému s exekutory totiž je, že některé exekutorské úřady skupují ve velkém balíky exekucí z celé republiky, a víme, že v praxi to funguje tak, že exekutor dává prodejcům pohledávek určitá procenta, mnohdy až třetinu z vymožených částek,“ vysvětluje právě ve své legislativní novele Okamura. „Samozřejmě je tím pádem v současnosti velký tlak, aby se exekuce prodražila na maximum – tedy aby exekutor sedral z dlužníka co nejvíc peněz, protože z vymožené částky jde část tomu, kdo mu exekuci zajistil. A velké úřady mají také velký aparát, který je nutné živit,“ dodává Okamura s tím, že zavedení regionality je nejčistší systémové řešení, jak byznys s dluhy skončit. Stejným tématem se pak zabývá i Exekutorská komora, která už sestavila pracovní skupinu expertů, kteří vypracovávají studii k jednotlivým verzím tzv. teritoriality.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»