Provozuje:
Juris Real Estate

Exekucí zase přibylo!

Soudy loni zahájily 828 000 exekucí, což bylo o 114 000 víc než předloni. Průměrná vymáhaná částka činila 78 000 korun. Uvedla to Exekutorská komora. V předchozích dvou letech se přitom počet exekucí snižoval.

Exekucí zase přibylo!

autor. JURIS REAL

Soudy loni zahájily 828 000 exekucí, což bylo o 114 000 víc než předloni. Průměrná vymáhaná částka činila 78 000 korun. Uvedla to Exekutorská komora. V předchozích dvou letech se přitom počet exekucí snižoval.

Na počty exekucí mělo podle komory loni vliv to, že část soudní agendy přešla na exekutorské úřady. I když předání spisů se mělo uskutečnit již v roce 2013, soudy loni převedly na exekutorské úřady 45 500 případů. "Na počet exekucí má nepochybně vliv i přetrvávající míra neodpovědnosti občanů k plnění drobných závazků, a i když se společnost věnuje zvyšování finanční gramotnosti obyvatelstva, je to běh na dlouhou trať," sdělil prezident komory David Koncz. Nařízeno bylo 20 700 dražeb movitých a nemovitých věcí, 16 4000 z toho tvořily nařízené dražby nemovitých věcí. Do těchto počtů významně zasáhly insolvence. Někteří neplatiči totiž zneužívají svého práva a podávají insolvenční návrhy s cílem odložit úkony v exekučním řízení.

Exekuce je zahajována soudem na návrh věřitele. Soudní exekutoři nemají na počet exekucí vliv. Platí rovněž, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků, poněvadž dlužník může čelit většímu počtu exekucí. Na soudní exekutory bylo loni podáno 14 kárných žalob, z toho v šesti případech byla uznána jejich vina.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»