Provozuje:
Juris Real Estate

Exekuci lze zastavit i po vymožení dluhu.

Konstatoval Nejvyšší soud.

Exekuci lze zastavit i po vymožení dluhu.

autor. JURIS REAL

Konstatoval Nejvyšší soud.

Soudy mohou dodatečně zastavit exekuci i poté, co se podařilo vymoct dluh. Potvrdil to Nejvyšší soud (NS) v jednom z mnoha sporů souvisejících s neplatnými rozhodčími nálezy kvůli nejednoznačným doložkám v úvěrových smlouvách.

Podle projektu Exekutor má smůlu.cz verdikt znamená, že je možné zpětně otevřít až 100.000 skončených exekucí a lidé mají šanci získat zpět náklady exekuce, které museli uhradit.

Z vyjádření NS však plyne, že dopad konkrétního usnesení není tak jednoznačný. "Uvedené rozhodnutí v žádném případě nelze tak široce zobecňovat," řekl ČTK bez dalších podrobností mluvčí NS Petr Tomíček v reakci na tiskovou zprávu Exekutor má smůlu.cz.

Na usnesení upozornily Hospodářské noviny, které ho označily za další posun v kauze rozhodčích doložek. Už v roce 2013 NS rozhodl, že doložky jsou neplatné, pokud není stanoven konkrétní rozhodce, který bude řešit případné rozpory. Jde zejména o problém úvěrových společností.

Dosud se dařilo na základě judikatury NS zastavovat jen dosud trvající exekuce z podobných smluv. "Paradoxně tak na tom byli lépe ti, co spláceli pomaleji nebo vůbec," uvedl Tomáš Pospíšil, ředitel projektu Exekutor má smůlu.cz.

"Zda lze i takto zpětně zastavit již proběhlou a skončenou protiprávní exekuci, nebylo doposud NS judikováno. Klientům jsme tak nemohli nic zaručit. I přes riziko možného neúspěchu se někteří lidé rozhodli bojovat," uvedl advokát Petr Němec, který zastupoval konkrétní ženu ve sporu se společností Profi Credit. Právě v její věci NS přijal diskutované usnesení. Zdůraznil v něm ochranu dlužníka v situaci, kdy dodatečně vyjde najevo, že exekuce byla od samého počátku vedená na základě nezpůsobilého exekučního titulu. "Tuto ochranu (...) není možné realizovat jinak, než dodatečným rozhodnutím o zastavení exekuce," stojí v usnesení. Podle Pospíšila se tak lidem otevírá možnost požadovat vrácení nákladů exekuce. Jde zpravidla o částky v řádu desetitisíců korun. Věřiteli by tak zůstalo jen to, co mu dlužník skutečně dlužil.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»