Provozuje:
Juris Real Estate

Exekucí je méně, ale zato jsou mnohem drsnější.

V České republice ubývá exekucí, podle Exekutorské komory ČR zaznamenaly vloni jejich meziroční pokles všechny regiony a příznivý trend by měl i nadále pokračovat. Přesto není důvod k oslavám.

Exekucí je méně, ale zato jsou mnohem drsnější.

autor. JURIS REAL

V České republice ubývá exekucí, podle Exekutorské komory ČR zaznamenaly vloni jejich meziroční pokles všechny regiony a příznivý trend by měl i nadále pokračovat. Přesto není důvod k oslavám.

Dlužné částky, kvůli kterým soudy zahajují exekuce, totiž spíše stoupají, a mají tak ještě drtivější dopad na životní situaci dlužníků.

Nebankovní společnost ACEMA Credit, nejvýznamnější poskytovatel zajištěných úvěrů na českém trhu, zaregistrovala meziroční nárůst vyplácených exekucí o 20 %. Vzrostla také průměrná částka, kterou si lidé od této společnosti půjčují právě na to, aby odvrátili ztrátu vlastního majetku. Zatímco vloni činila v průměru 112 000 korun, letos narostla na 150 000 korun.

„Lidé v zoufalé situaci jsou vydáni napospas nejrůznějším podomním prodejcům a bohužel jim neváhají podepsat ani dlouhodobé úvěry s roční procentní sazbou nákladů (RPSN) nad 100 %. V důsledku přibývají exekuce na stále vyšší částky. Z našeho pohledu se tedy situace, nehledě na nadějné statistiky Exekutorské komory, příliš nelepší. Do dluhové pasti sice padá méně lidí, o to tvrdší jsou však ty pády,“ říká Petr Šíma, marketingový ředitel ACEMA Credit. Společnost ACEMA Credit má detailní informace „z terénu“, protože se na tento typ financování přímo specializuje. Jako jedna z mála firem poskytuje výhodné půjčky na vyplácení exekucí i těm, co nemohou prokázat adekvátní příjem a navíc mají záznamy v registru dlužníků. Smyslem tohoto produktu je dát druhou šanci lidem, kteří se ocitli v nouzi, a nastavit jim takové parametry splácení, které jim umožní začít znovu. „Přes 50 % našich úvěrů tvoří konsolidace, tedy právě vyplácení exekucí či refinancování nevýhodných půjček. Kdekdo by namítl, že pokud neřešíme solventnost klientů, musí se to nutně odrazit na platební morálce. Naše údaje ale svědčí o něčem jiném – dlouhodobě registrujeme pouze cca 3 % nesplácených úvěrů do jednoho roku. Z toho vyplývá, že když mají lidé naději a rozumné podmínky, jsou ochotni dodržet pravidla,“ říká Petr Šíma. Mezi nejčastější důvody exekuce patří podle Exekutorské komory ČR neplacení nájemného, účtů za telefon a také nevýhodné půjčky nebo nakupování bez rozmyslu.

Typickým dlužníkem je muž ve věku kolem 41 let, který čelí několika exekucím najednou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»