Provozuje:
Juris Real Estate

Evropští advokáti se bojí návrhu nepřiznávat odměnu u pohledávek do 10.000 Kč.

Instituci sdružující evropské advokátní komory zaskočil český návrh nepřiznávat odměnu advokátovi při soudním řešení pohledávek do výše 10.000,- Kč.

Evropští advokáti se bojí návrhu nepřiznávat odměnu u pohledávek do 10.000 Kč.

autor. JURIS REAL

Instituci sdružující evropské advokátní komory zaskočil český návrh nepřiznávat odměnu advokátovi při soudním řešení pohledávek do výše 10.000,- Kč.

Znepokojení nad novelou občanského soudního řádu, jak je právě projednávána v poslanecké sněmovně, vyjadřuje v dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi a předsedovi ústavněprávního výboru Jeronýmu Tejcovi prezident Evropské rady advokátních komor (CCBE) Aldo Burgarelli.

„Pochopili jsme, že pokud by novela byla přijata, znamenalo by to v případě soudního řešení pohledávek v nominální hodnotě do 10.000,- Kč (přibližně 370 euro) vypuštění odměny advokáta z jinak uznaného nároku na náhradu řízení, jež je tradičně uplatňován stranou ve sporu úspěšnou,“ píše v dopise předsedovi české vlády a dalším politikům prezident Evropské rady advokátních komor Aldo Burgarelli. Podle dřívějšího stanoviska České advokátní komory záležitost s uzákoněním nepřiznání odměny advokátovi v případě soudu o pohledávku do výše 10.000 Kč pochopili evropští advokáti českou konstrukci dobře. Bylo to ostatně představenstvo ČAK, které se v dubnu rozhodlo Evropskou asociaci advokátních komor o této věci informovat a požádat ji o stanovisko.

„Pokud bude mít někdo pohledávku do deseti tisíc korun, třeba za nevyplacenou mzdu, nebo se bude chtít bránit neoprávněné žalobě za nějaký neexistující nedoplatek, bude se (byla-li by ona navrhovaná novela schválena) obávat jít za advokátem, neboť náklady na něj nedostane zpět, stejně jako soudní poplatek. Fakticky by to mohlo znamenat, že spravedlnost v ČR bude existovat jen od deseti tisíc a jedné koruny nahoru,“ vysvětluje ČAK, co by novela znamenala pro občany a protestuje proti označení pohledávky do výše 10.000,- Kč jako bagatelní. „Ve státě, kde je minimální mzda 8500 korun a minimální důchod ještě nižší, je takové označení výsměchem řadě občanů,“ uvádí ČAK. Prakticky by měl každý vítězný spor o pohledávku do deseti tisíc korun, ať už jde o dlužný nájem, nevyplacenou výplatu, neoprávněně účtovanou platbu nebo dluh napříště zaplatit ve skutečnosti ten, kdo spor zažaluje a vyhraje, takže sice dostane deset tisíc korun, ale současně jako vítěz sám uhradí náklady obhajoby a soudní poplatek. Opatření tak dopadne na všechny, kteří by se chtěli soudit o částku nižší než deset tisíc korun.

Nápad uzákonit nepřiznání úhrady nákladů řízení vítězné strany sporu o částky do výše deset tisíc korun považuje Evropská asociace advokátních komor za porušení principu rovnosti, práva na spravedlivý proces i práva na právní pomoc. Žádá proto české politiky „zdvořile o zvážení odstranění předmětného ustanovení“ z návrhu zákona s odkazem na judikaturu českého Ústavního soudu i vzhledem k námitce z praxe, totiž že právní pomoc v případech sporů o pohledávky do výše 10 tisíc korun začnou poskytovat neprofesionálové a jiné osoby, než advokáti. „CCBE se domnívá, že judikatura českého Ústavního soudu ustáleně konstatuje, že právo úspěšné procesní strany vůči neúspěšné straně řízení na náhradu nákladů patří k základním principům, které se v civilním sporném procesu uplatňují. Dle judikatury Soudu by absence kompenzace byla zcela v rozporu s ochranou rolí občanského práva procesního, neboť vítězná strana by při oprávněné ochraně svých práv napadených poraženou stranou musela nést finanční ztrátu sama (sp.zn.I ÚS 3923/11) . Toto by se dalo považovat za porušení principu rovnosti ve smyslu článku 37 Listiny základních práv a svobod (sp. Zn. I ÚS 669/13).,“ uvádí ve svém stanovisku Evropská asociace advokátních komor.

„Principy spravedlivého procesu, principy rovnosti v procesu jsou při tom základními zásadami společnými soudním soustavám všech evropských států,“ upozorňuje v dopise českým politikům prezident Evropské asociace advokátních komor Aldo Burgarelli (Válová, I. Evropští advokáti jsou znepokojeni návrhem nepřiznávat odměnu u sporů do 10 tisíc {citováno 7. května 2014}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=12930)




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»