Provozuje:
Juris Real Estate

Evropský soud ve Štrasburku odmítl žalobu na regulaci nájemného.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odmítl poslední ze čtyř pilotních stížností vlastníků činžovních domů na regulaci nájemného v České republice.

Evropský soud ve Štrasburku odmítl žalobu na regulaci nájemného.

autor. JURIS REAL

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odmítl poslední ze čtyř pilotních stížností vlastníků činžovních domů na regulaci nájemného v České republice.

Uvedly to Lidové noviny.

Šance tisíců vlastníků domů na úspěch ve sporu s Českou republikou o miliardy korun odškodného za regulaci nájemného se tak podle deníku znovu výrazně snížily.

Soud nyní nevyhověl stížnosti hudebního skladatele Oskara Morawetze podané před osmi roky. Morawetz zemřel v roce 2007 a ve sporu pokračovali jeho potomci.

Z dalších tří pilotních stížností, které si pro své rozhodování štrasburský soud zvolil, letos v březnu odmítl žaloby Jana Vomočila a společnosti Art 38. Další vlastník Vladislav Hlaváček stížnost vybranou jako pilotní stáhl.

Evropští soudci podle deníku přistoupili na stanovisko české vlády, podle kterého měli vlastníci domů ve sporech o nízké nájemné dostatek možností soudní obrany v ČR a nevyužili ji tak, jak měli.

Pilotní spory jsou přitom u štrasburského soudu považovány za precedenční pro posuzování všech podobných případů.

"Šance na úspěch jsou i pro další majitele domů podle mého už jenom velmi malé," sdělila LN advokátka Klára Samková, která na žalobách spolupracovala s Občanským sdružením majitelů domů.

Ministerstvo spravedlnosti verdikt štrasburského soudu bere jako potvrzení správného postoje státu.

Ve Štrasburku tak nyní podle deníku mohou uspět pouze jednotliví majitelé domů, pokud se jim podaří prokázat, že v České republice podnikli všechny právní kroky včetně stížnosti k Ústavnímu soudu, a spravedlnosti se stejně nedočkali.

Štrasburský soud posuzuje šest takových případů. Celkem si kvůli regulaci nájemného ve Štrasburku stěžuje na pět tisíc vlastníků domů a bytů. Tvrdí, že kvůli regulaci nájemného neměli zaručený ani minimální zisk potřebný na údržbu nemovitostí. Svoji újmu vyčíslili na téměř 50 miliard korun.

Deregulace nájemného, která začala v roce 2007, skončila s posledním dnem loňského roku. Týkala se zhruba 700.000 domácností.

Podle odborníků pomohlo uvolnění činží snížit tržní nájemné, na druhou stranu lidem žijícím v dosud regulovaných bytech se náklady na bydlení výrazně zvýšily.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»