Provozuje:
Juris Real Estate

Evropská komise vede s ČR 19 řízení kvůli chybějící legislativě.

Hrozí i vysoké pokuty.

Evropská komise vede s ČR 19 řízení kvůli chybějící legislativě.

autor. JURIS REAL, ČTK

Hrozí i vysoké pokuty.

Evropská komise vede vůči České republice od počátku roku 19 řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhájí v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic.

Státu proto teoreticky hrozí pokuty až v miliardách korun. Novinářům to sdělil před jednáním Sněmovny, která má o některých takových normách rozhodovat, ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Šéfka nejsilnějšího opozičního klubu ANO Alena Schillerová pro ČTK mj. poznamenala, že pokud si Šalomoun není schopný pro svou prioritu domluvit přednostní projednání, svědčí to zejména o jeho schopnostech a pozici v koalici.

Na konci minulého roku, kdy kabinet Petra Fialy (ODS) přebíral vládu od koalice ANO a ČSSD, chybělo České republice 36 tzv. transpozic.

Pokud by se sečetly všechny pokuty, vyšlo by to Šalomouna na dvě miliardy korun. Manko kabinet Spolu a PirSTAN stáhl podle Šalomouna na 22 směrnic, další ale mezi tím přibývají.

Jako příklad uvedl Šalomoun návrh zákona o sdílení videonahrávek, k jehož projednávání ve třetím čtení se poslanci v pátek nedostali kvůli přestávkám vyvolaným opozičním hnutím ANO a SPD.

"Reálná pokuta hrozí ve výši kolem 70 až 80 milionů korun," řekl Šalomoun. Česko sice podle něj nyní pomáhají prázdniny, během nichž Evropská komise není tolik aktivní, v srpnu by však EK mohla žalobu podat. Např. za zpoždění novely zákona o svobodném přístupu k informacím hrozí pokuta 48 mil. korun.

V Poslanecké sněmovně nyní čeká na projednání deseti zákonů s opožděnou implementací evropských předpisů. Další pak ještě nebyly zařazeny na schůzi. Osm z těchto návrhů zákonů měla dolní komora Parlamentu projednat minulý pátek.

"Pokud v pátek zařadili oproti předchozím dohodám novelu, kterou berou zdravotnictví 14 miliard korun jako má celá opozice dlouhodobě problém, jen těžko si pak ministr stěžovat na opozici, že se na jeho tělo nedostalo," reagovala Schillerová vzhledem k projednávání sporných novinek ohledně snížení plateb za státní pojištěnce. "To musí jít spíš za svými koaličními kolegy, kteří si určují prioritu každé schůze Sněmovny a program takto sestavili," dodala bývalá ministerstvo financí.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová ČTK oznámila, že zástupci koalice jednají s opozicí, aby umožnila přijetí zákonů.

"Apelujeme na jejich konstruktivní přístup, neblokování schůzí nesmyslnými obstrukcemi a přijetí spoluzodpovědnosti za včasné schválení patřičných norem," dodala.

Podotkla, že všechny tyto předlohy kabinetu zdědil po vládě předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a dohání teď manko, které současná opozice dopustila svou laxností.

"Pokud tedy bude opozice naše výzvy ignorovat, ponesou vinu za udělené pokuty od Evropské komise. Ty se v krajním případě mohou vyšplhat až do výše několika miliard korun. Něco takového si nemůžeme dovolit," uvedla.

Pokud si Šalomoun není schopen pro svou prioritu domluvit přednostní projednání, pak to svědčí podle Schillerové hlavně o jeho schopnostech a postavení v koalici.

"Kdyby si koalice navíc na začátku volebního období sama nezkrátila pracovní dobu a nenadiktovala, že bude každý měsíc o celý jednací týden méně a také, že Sněmovna nebude jednat ve středu odpoledne tak, jak bylo dříve zvykem, vůbec by tu situaci řešit nemuselo," doplnila a uzavřela šéfka klubu ANO.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»