Provozuje:
Juris Real Estate

Elektronický platební rozkaz

Elektronický platební rozkaz výrazně zjednodušuje a zrychluje soudní proces vymáhání pohledávek.

Elektronický platební rozkaz

autor. JURIS REAL

Elektronický platební rozkaz výrazně zjednodušuje a zrychluje soudní proces vymáhání pohledávek.

Elektronizace a digitalizace se v dnešní době nevyhýbá ani oblasti práva a soudních řízení. Jedná se o jeden z nástrojů, které pomáhají zjednodušit a zrychlit proces uplatnění nároku, ale též proces soudního řízení.

Elektronický platební rozkaz je jednou z forem žaloby, tedy uplatnění nároku u soudu. Jedná se o moderní formu, částečně nahrazující formulář s ručně nebo strojově vyplněnou žalobou s popisem nároků a s nalepenými kolky, které bylo, a vlastně stále je nutné, poslat poštou k soudu nebo odevzdat na podatelně soudu. Obě varianty mají shodné účinky v tom, že odstartují proces soudního řízení, liší se však formou. Základem elektronického platebního rozkazu je digitální dokument v podobě PDF formuláře, který je dostupný na stránkách ministerstva spravedlnosti. Po jeho stažení lze do něj v zásadě hromadně a automatizovaně doplnit data, informace o pohledávce, o dlužníkovi, o žalobci. Posléze se formulář odesílá přes webové rozhraní přímo na podatelnu soudu. Odpadá tak manipulace s papírem, s tiskem a poštovním doručením. Klientovi digitální cesta platebního rozkazu přináší zjednodušení a urychlení procesu podání, což v případě velkého množství uplatňovaných nároků může představovat nemalé úspory na straně odpovědných zaměstnanců.

Avšak urychlení vstupuje rovněž do soudního řízení. Soudy se již naučily tuto formu podání efektivněji využívat a data rychle a hlavně bez zbytečných chyb způsobených předpisem přenášet přímo do soudních spisů. Další velkou výhodou, která plyne přímo ze zákona o soudních poplatcích je, že v těchto případech platí klienti nižší soudní poplatky. Současně lze uplatnit jejich automatizované placení, evidenci spisových značek apod. Elektronický platební rozkaz nelze využít pouze v případě pohledávek přesahujících milion korun, kde je to vyloučeno zákonem, nebo v případě pohledávky ze směnky. Směnečná žaloba musí být vždy podána v papírové formě, protože musí být přiložen originál směnky. U klientů, kteří pohledávky vymáhají hromadně, je elektronický platební rozkaz využitelný de facto vždy (s využitím Kovářová, H. Výhody elektronického platebního rozkazu. Komerční příloha Hospodářských novin-Řešení závazků a pohledávek, dne 30. 4. 2013, s. IV.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»