Provozuje:
Juris Real Estate

Dvě pětiny mladých nemají na hypoteční úvěr dost financí.

Hlavní bariérou při žádosti o hypotéku je pro 41 pct lidí do 36 let nedostatek vlastních peněz.

Dvě pětiny mladých nemají na hypoteční úvěr dost financí.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Hlavní bariérou při žádosti o hypotéku je pro 41 pct lidí do 36 let nedostatek vlastních peněz.

Dodržení max. výše měsíčních splátek je překážkou pro získání hypotéky pro 36 pct mladých a roční příjem je hlavní překážkou pro 23 pct žadatelů o hypoteční úvěr.

Toto zjištění vyplývá z dubnového průzkumu agentury Ipsos pro Českou spořitelnu. Zmíněná agentura provedla výzkum u 840 respondentů ve věku 26 až 36 let.

Hypoteční úvěr má podle průzkumu zhruba 39 procent mladých do 36 let. Ve vlastní realitě, bytě nebo domě, žije jeden ze tří mladých Čechů, v nájemním bydlení je takřka polovina (47,5 procenta) a u rodičů pětina respondentů.

Za nájemní bydlení vydají mladí lidé v průměru 5.000 až 10.000 Kč, což představuje zhruba čtvrtinu jejich průměrného měsíčního příjmu (20.000 až 40.000 Kč). Více než tři čtvrtiny mladých (78,8 procenta), kteří bydlí v nájmu nebo u rodičů, chce v budoucnu o hypoteční úvěr požádat.

ČNB rozšířila od loňského října pravidla pro poskytování půjček na bydlení o požadavky na výši příjmu domácnosti. Dluh žadatele o hypotéku nemá překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu.

Žadatel současně má na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Pravidla pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti nechala Česká národní banka beze změny. Opatření bylo zaměřeno na nové úvěry na bydlení, netýká se refinancování hypoték.

Hospodářské noviny začátkem dubna napsaly, že mladí Češi do 36 let by mohli získat snadnější přístup k hypotékám než ostatní žadatelé. Na pořízení vlastního bydlení by si mohli půjčit až sto procent hodnoty nemovitosti a stačily by jim k tomu nižší příjmy. Vyplývá z návrhu novely zákona o ČNB, který ministerstvo financí poslalo vládě, uvedl list.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»