Provozuje:
Juris Real Estate

Družstva (i bytová) mají už jen dva měsíce na změnu stanov!

Již jen dva měsíce mají bytová družstva na to, aby podle nové právní úpravy změnila svá vnitřní pravidla. Přestože nový občanský zákoník, který vyžaduje změnu stanov, platí už od počátku roku, řada bytových družstev se o povinnosti dozvídá až teď.

Družstva (i bytová) mají už jen dva měsíce na změnu stanov!

autor. JURIS REAL

Již jen dva měsíce mají bytová družstva na to, aby podle nové právní úpravy změnila svá vnitřní pravidla. Přestože nový občanský zákoník, který vyžaduje změnu stanov, platí už od počátku roku, řada bytových družstev se o povinnosti dozvídá až teď.

Nový kodex soukromého práva všechna bytová družstva, i když nepodnikají, podřadil pod obchodní korporace. Jeho autoři stanovili lhůtu, do které se bytová družstva musí novým právním předpisům přizpůsobit, na konec června. Juristé již na začátku upozorňovali, že jde o šibeniční termín, nicméně varování vyslyšela jen část družstevníků. "Je to úplně nová právní norma a změny jim hodně zamotaly hlavy. Družstva jsou překvapena rovněž tím, že změna stanov vyžaduje nějaké finance, a to za notáře a poplatky," popisuje současnou situaci předseda Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků František Lebl. Aby družstva ušetřila čas i peníze, připravily spolky a sdružení družstevníků vzory, které se změnou stanov pomohou. Jestliže je družstvo členem podobného spolku, vyjde ho změna do tisícovky, cizímu družstvu připraví sdružení podklady do pěti tisíc korun. Nejdražší je to v případě, kdy se družstvo obrátí na advokátní kancelář, která si účtuje i dvacet tisíc. Pokud žije v jednom domě třeba jen patnáct lidí, zákonná povinnost je vyjde poměrně draho.

Nové stanovy je potřeba v termínu doručit taktéž do sbírky listin u místně a věcně příslušného obchodního soudu. Tomu, kdo změnu nestihne, hrozí stotisícová pokuta, v krajním případě dokonce likvidace. Zbytečně vyčkávat se nevyplatí taktéž proto, že notářů, kteří jsou ke stanovám potřeba, je omezený počet. Pokud to všichni nechají až na červen, nebudou notariáty stíhat. Protože zákoník zavedl několik nových možností, je důležité se nad novými pravidly zamyslet. Odborníci např. nedoporučují využít možnosti dát podíl do zástavby. "Na stůl se nám občas dostávají kuriozity, které nejenže nedávají žádný právní smysl, ale navíc mohou bytovým družstvům v budoucnu způsobit řadu problémů. Lidé si vůbec neuvědomují, že tímto krokem na sebe berou obrovskou zodpovědnost," upozorňuje např. právnička Bohdana Hejduková, která se věnuje problematice společenství vlastníků jednotek a bytových družstev na Portálu Právní gramotnost.

Přestože nový kodex platí jen pět měsíců, ministerstvo spravedlnosti už sbírá náměty na jeho legislativní novelu. Ministryně Helena Válková (za ANO) přiznala, že změny se budou týkat také družstevního práva. Vypadnout by mohlo např. ustanovení ohledně vypořádacího podílu, kdy družstevník při odchodu získá zpět to, co do něj vložil. "V Praze je to možné, ale např. v Mostě to možné není, protože byty tam nemají hodnotu ani vstupní investice. Když družstevník vrátí klíče od bytu, za který dal 200 tisíc, přičemž se byt v Mostě nedá vydražit ani za 90 tisíc, tak mu družstvo přesto musí vyplatit plnou částku. To může být likvidační," upozorňuje František Lebl. V České republice existuje zhruba 9, 5 tisíce bytových družstev, která sdružují více než půl milionů bytů. Zájem o družstevní byty v posledních letech roste - lidé je volí jako alternativu.

Co se také mění v prostředí bytových družstev?

Asi největší vymožeností je, že družstevní podíl k bytu lze zastavit. Pokud tedy kupujete byt a potřebujete si na něj půjčit v bance, neměli byste se dostávat do potíží. Družstvo si může ve stanovách vyloučit, že je možné zastavit družstevní podíl k bytu. Proto byste si měli před jeho koupí stanovy řádně přečíst. Kromě bytových družstev zákon o obchodních korporacích nově zavádí i tzv. sociální družstva, jejichž cílem je pomoci integrovat sociálně znevýhodněné osoby ve společnosti (s využitím Ciborová, K. Dva měsíce na změnu stanov. Družstva nestíhají. Deník Nymbursko, dne 2. 5. 2014, s. 13.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Všechny články a aktuality »»