Provozuje:
Juris Real Estate

Družstevní výstavba může být cestou k dostupnému bydlení.

Vysoké ceny rezidenčních nemovitostí v kombinaci se zpřísňujícími se podmínkami pro poskytování hypotečních úvěrů způsobují na realitním trhu situaci, kdy stále více zájemců nedosáhne na vlastní byt.

Družstevní výstavba může být cestou k dostupnému bydlení.

autor. JURIS REAL

Vysoké ceny rezidenčních nemovitostí v kombinaci se zpřísňujícími se podmínkami pro poskytování hypotečních úvěrů způsobují na realitním trhu situaci, kdy stále více zájemců nedosáhne na vlastní byt.

Řešení se pro ně nabízí v podobě nové družstevní výstavby. Např. tak M&M Reality holding spatřuje právě v nových družstevních bytech potenciál k řešení nedostatku dostupného bydlení a má ambici stát se největším developerem družstevních bytů v zemi.

Družstevní bydlení bylo v posledních dekádách jednoznačně méně oblíbenou variantou než osobní vlastnictví. Zhoršení dostupnosti hypotečních úvěrů způsobené mj. doporučeními České národní banky (ČNB) ale způsobují, že výhody družstevního financování nabývají nového rozměru.

„V případě nové družstevní výstavby patří mezi největší výhody to, že zájemce si nevyřizuje individuální hypotéku, stačí mu pouze 30 % hodnoty bytu. Zbývající část úhrady za družstevní podíl hradí v měsíčních splátkách družstvu do doby umoření celkové ceny za družstevní podíl,” říká ředitel společnosti M&M Finance Michal Pitucha. Pokud by se opět rozšířila družstevní výstavba s možností splácení družstvu, které by případně mělo i úvěr od bank či stavebních spořitelen, mohlo by to podle Michala Pituchy značně zjednodušit přístup k bydlení mladým lidem, které zmíněná nová pravidla ohledně poskytování hypoték zasáhnou nejvíce. Další skutečnost podle něho ocení naopak lidé ve středním a vyšším věku. „Tito klienti totiž nejsou v případě družstevního bytu limitováni délkou splatnosti, jako je tomu u bank, které vyžadují nutnost splacení do 70 let věku, a u stavebních spořitelen, kde je to do 75 let věku,“ pokračuje Michal Pitucha (zdroj: M&M Reality holding).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»